Treću godinu zaredom pjesnički festival Odvalimo se poezijom održava se u Bolu na Braču, od 30. kolovoza do 1. rujna 2019. godine. Događanje je dio kulturne manifestacije 30. Bolsko lito, a program se odvija uz organizaciju i podršku Centra za kulturu Općine Bol.

Cilj nam je okupiti pjesnikinje i pjesnike s lokalnog i šireg lokalnog područja te poetike otoka staviti u suvremene kontekste. 

Brač već ima dvije pjesničke manifestacije, jezično-pjesničku smotru Croatia rediviva: Ča – kaj – što u Selcima s dugom tradicijom, te festival čakavske riči Stjepan Štefe Pulišelić u Škripu.

Uz uvažene spomenute manifestacije, Odvalimo se poezijom je još jedno novo bračko mjesto pjesničkih susreta na kojem nastojimo spojiti staro i novo, tradicionalno i suvremeno, otočke idiome i standardni, suvremeni jezik.

Kao i prošle godine, prva večer programa posvećena je pjesničkim glasovima otoka Brača, tako ćemo u programu Škojori čuti lokalne pjesnike Visa, Hvara i Brača.

Iste večeri u programu “off scena” čut ćemo pjesnika mlađe generacije Gorana Milakovića i pjesme iz njegovog neobjavljenog rukopisa “Rudnik stakla”.

Drugog dana zajedno ćemo posjetiti prirodno-povijesnu znamenitost, pustinju Dračeva luka iznad Murvice nedaleko od Bola, te u atmosferi u kojoj su živjeli brački pustinjaci, koji su samostane i pustinje s južne strane otoka naselili još u 15. stoljeću, pročitati nekoliko pjesama mističnih pjesnika koji su način života i duhovnu srodnost dijelili i s bračkim pustinjacima.

Drugoga dana predviđena je radionica poezije za djecu koju će voditi pjesnikinja, znanstvenica i knjižničarka Nada Topić. U večernjem programu drugog dana predstavit će nam se mlada pjesnikinja Mateja Jurčevića, dobitnica Gorana za mlade pjesnike 2016. godine. Iste večeri u glavnom programu Poetike otoka i Dioklecijanove palače predstavit će se velike i nagrađivane hrvatske pjesnikinje Andriana Škunca i Gorana Benić.

Posljednjeg dana održat će se tzv. šumski panel s temom gdje i kako za čitanje pronalazimo dobru poeziju; bit će to razgovor sudionika i gostiju na temu čitanja poezije.

Nadamo se da ćemo u Bolu imati lijepe pjesničke dane, da ćemo uspjeti i narednih godina održati ovaj susret na koji ćemo pozivati i druge autorice i autore s područja Dalmacije i šire, čuti različite pjesničke glasove i otvarati suvremene teme vezane za poeziju, držeći u fokusu i u srcu otok kao mjesto na koje se povlačimo i s kojeg se otiskujemo dalje, mjesto s kojeg odlazimo i na koje se vraćamo.

Posebne zahvale gostima koji su se odazvali kako bi sudjelovali na festivalu!

Hvala Centru za kulturu Općine Bol bez kojeg realizacija ovog susreta ne bi bila moguća i ravnateljici Ivani Bošković Ivičić, potom Centru za kulturu Brač koji nam je omogućio korištenje prostora Galerije umjetnina Branislav Dešković, ravnateljici Jasni Damjanović i kustosu Tinu Vukoviću, te voditeljima bara Marinero i Bolero za ustupanje prostora za programe.

 

PROGRAM:

petak, 30. kolovoza 2019. 

21 sat  – Teatrin „Dva ferala“
Škojori – otočki pjesnici: Katarina Makjanić (Jelsa, Hvar), Pepe Kalafot (Komiža, Vis), Tonči Ostojić Janković (Povlja, Brač), Silvija Buvinić (Pražnica, Brač), Vlasta Vrandečić Lebarić (Pučišća, Brač), Mare Mala /Mariana Plazibat (Postira, Brač)

23.30 sati – Marinero bar
Off scena: Goran Milaković, iz „Rudnika stakla“  i druge pjesme

subota, 31. kolovoza 2019. 

10 sati – pustinja Dračeva luka, Murvica
Pjesme pustinjaka

17 sati – Dom kulture Bol
Radionica poezije za djecu, voditeljica Nada Topić

20 sati –  atrij Galerije umjetnina „Branislav Dešković“
Novi glasovi: Mateja Jurčević, autorsko predstavljanje

21 sat – atrij Galerije umjetnina „Branislav Dešković“
Poetike otoka i Dioklecijanove palače – Andriana Škunca & Gordana Benić

nedjelja, 1. rujna 2019. 

10.30 sati – Caffe Bolero
Šumski panel: gdje i kako pronaći dobru poeziju?
Svi sudionici i gosti

 

Sve programe moderiraju: Sanja Baković i Ivana Bošković Ivičić

*autor plakata Tomislav Gamberožić