Ove godine iznimno bogat program 30. Bolskog lita i dalje donosi ustaljene programe koji su proteklih godina pokazali dobru posjećenost i visoku umjetničku vrijednost. Jedan od takvih programa zasigurno je Ciklus klasičnih koncerata utorkom u crkvi Dominikanskog samostana kojeg posebno vole strani turisti.

U utorak 2. srpnja u 21 sat na rasporedu je prvi koncert iz Ciklusa klasičnih koncerata, na kojem nastupaju Buga – Marija Šimić kao sopran i Filip Zlatar na klaviru. Dvoje mladih umjetnika izvode djela Bacha, Francka, Schuberta, Mozarta, ali i samog pijanista i izvođača, Filipa Zlatara.

Buga Marija Šimić diplomirala je solo pjevanje na  Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi red.prof. Cynhtie Hansell Bakić. Na Sveučilištu u Bernu 2018.  završila je specijalizirani magisterij – smjer opera. Profesionalni debi ostvarila je u Mozartovoj operi Mitridate, re di Ponto kao Arbate u Theater Orchester Biel Solothurn u Bielu u u Švicarskoj. U istom kazalištu odigrala je i svoju diplomsku ulogu Maturine u operi Don Giovanni, Giuseppea Gazzanige. U travnju 2014. godine osvojila je Nagradu publike na natjecanju Lions kluba koje se održalo u Rijeci. Osvojila je 1. nagradu na međunarodnom natjecanju Lazar Jovanović u Beogradu 2015. godine kao i 2. nagradu na međunarodnom natjecanju Bruna Špiler u Herceg Novom u Crnoj Gori iste godine.

U 2019. godini  osvojila je nagradu za najbolji ženski vokal na natjecanju Silk Road & Young Dreams u Beijingu u Kini. Osim operom, Buga se bavi i kazalištem za djecu. Glumila je u nekoliko predstava u kazalištu Mala scena u Zagrebu. Osim toga, autorica je prve interdisciplinarne predstave u Hrvatskoj koja spaja operno pjevanje i suvremeni ples – “Leptirove pjesme”.

Filip Zlatar je rođen je 1979. u Splitu gdje je pohađao srednju glazbenu školu “Josipa Hatzea”. Muzičku akademiju završio je u Zagrebu stekavši status profesora glazbene teorije. Bavi se skladanjem te njegov opus sadrži komade za klavir, klavir i violončelo, klavir i gudački ansambl, klavir i saksofon, klavir i klarinet. Piše duhovnu glazbu, pop, jazz glazbu, a naročito se ogleda u šansonama i baladama. Član je HDS-a. Dobitnik je druge nagrade na CroPatriji 2013. godine, a neka su mu djela i javno izvođena.