Vjetar “otjerao” koncert “Mjesečina – Chiaro di Luna” u zatvoreni prostor – predivne melodije nadoknadile zvjezdano nebo Teatrina

Vrijedan izbor opernih arija, najljepših mediteranskih pjesama i poznatih talijanskih kancona sinoć je u Bolu izveo međunarodni trio u programu “Mjesečina – Chiaro di Luna”, u ponedjeljak 22. srpnja, s početkom u 21.30 sati. Koncert je u zadnjem trenutku, nešto iza 21 sat, premješten iz prekrasno uređenog Teatrina u prizemlje Doma kulture zbog velikih naleta vjetra koji su pred sam koncert rušili stalke i dio opreme.

Brzom akcijom organizatora i djelatnika Centra za kulturu, koncert je započeo s nekoliko minuta zakašnjenja u galerijskom i prizemnom dijelu Doma kulture u kojem je prije samo sat vremena otvorena i izložba korejske umjetnice. Usprkos tijesnom prostoru, vrućini inedostatku zvjezdanog neba i mjeseca, glazba je nadoknadila sve i publika je uistinu uživala u raskošnom programu koji uz operne arije i kancone čine i skladbe grčkog i francuskog melosa na temu Mediterana.

Tenor Florian Laconi osvojio je sve i glasom i pojavom, uz dvije romantične gitare jednako sugestivnih Josipa Dragnića i Hanya Heshmata.

I u promijenjenim i lošijim uvjetima smatramo ovaj koncert posebnim koncertom Bolskog lita jer spada među one programe koje nemamo prilike tako često čuti i vidjeti.

Florian Laconi je tenor francusko-talijanskog porijekla, studirao je na Dramskoj akademiji u rodnom Metzu u Francuskoj. Pobijedio je na prestižnom francuskom pjevačkom natjecanju Voix Nouvelles 2002. godine, nakon čega počinje nastupati u najvećim opernim kućama u Francuskoj i izvan nje. Pripala mu je čast da 2013. otpjeva francusku himnu Marseljezu pred francuskim državnim vrhom na čelu s predsjednikom F.Hollandom i generalnim tajnikom UN-a Ban Ki-Moonom za francuski državni praznik na pariškoj aveniji Champs-Élysées. Riječ je o umjetniku velikih postignuća!

Josip Dragnić je hrvatski gitarist, pedagog i organizator glazbenih festivala. Gitaru je diplomirao u Splitu, na tamošnjoj Umjetničkoj akademiji u klasi Maroja Brčića. Nakon toga odlazi na magisterij u Nürnberg u Njemačku, na Visoku školu za glazbu u klasi Franza Halasza. Osim glazbe, 2004. godine diplomirao je i matematiku te informatiku na Fakultetu znanosti u Splitu. Kao gitarist, usavršavao se na mnogim majstorskim tečajevima kod priznatih gitarista.

Gitarist Hany Heshmat diplomirao je gitaru na Kraljevskom konzervatoriju u Liegeu u Belgiji. Predano radi na promicanju suvremenog gitarističkog repertoara i u solističkim i komornim nastupima. Profesor je gitare i komorne glazbe na Konzervatoriju grada Luksembruga i u glazbenoj školi UGDA. Program Chiaro di Luna donosi skladbe Carullia, Giuliania, Mertza, Teodorakisa…