Prije dvije godine bolsko-imotska spisateljica Mercedes Ceda Marinković počastila nas je svojom knjigom poezije “Bota obo bitu”. Ova plodna autorica sada se predstavlja novom knjigom aforizama “Hod po paučini” čija će promocija biti u ponedjeljak 12. kolovoza u 21 sat u galeriji Doma kulture. Urednik knjige je Mladen Vuković. Knjigu će zajedno s autoricom predstaviti ravnateljica Centra za kulturu Ivana Bošković Ivičić dok će aforizme čitati Manuela Malvasija i Lea Marinković.

Kako urednik knjige Mladen Vuković kaže, knjiga reflektira Cedin humoristični pogled na svijet koji je obrana od ludost svijeta.

Cedu Marinković mi u Bolu znamo kao nevjerojatnu osobu koja uspijeva pisati bolskim čakavskim dijalektom iako je rodom iz Imotskog, stalno ima nove ideje vezano za književno stvaranje te posjeduju hrabrost i provokativnost da o svijetu kakav jest progovori kroz različite književne forme.

Do sada je Ceda objavila prvu kuharicu na bračkom dijalektu Nonina kredienca i bolski škafetini (Bol, 1997.), roman Buol iz dušie i storih kartulinah (Bol, 2015.), zatim zbirku pjesama Nostalgija čuvar baštinjenog mi (Imotski, 2015.) i Bota obo bitu (Bol, 2017.) te najnoviju knjigu koja će biti u ponedjeljak predstavljena Hod po paučini (Imotski, 2018.). Kako bi se i zvučno očuvao dijalekt umiruće bolske čakavštine, izvorni su govornici snimili tekstove njezine bračke kuharice, a uskoro će i njezine pjesme biti tonski snimljene u studiju HR Radio Splita.

“Ljubiti istine je kao cucati žeravice” – kaže Ceda, potvrđujući time da se ni po cijenu neugode na boji govoriti o istini svijeta.

Ovom novom knjigom aforizama, kaže Mladen Vuković, autoričin urednik, “Ceda Marinković obogaćuje suvremenu hrvatsku aforistiku, uzima stijeg prve aforistkinje među spisateljicama na našim otocima, i jamačno je priređivači nekih budućih aforističkih izbora i antologija neće moći mimoići.”

Čestitke Cedi Mariković na novoj knjizi, a njezin književni rad pratimo i dalje!