Dani umjetničkog filma u Bolu na Braču 15. – 18. kolovoza 2019. – Ljetno kino Bol

U suradnji s Centrom za kulturu Općine Bol i u sklopu kulturne manifestacfije 30. Bolsko lito, i ove osme godine zaredom na poziv naše međunarodno priznate umjetnice Renate Poljak, nastavljaju se Dani umjetničkog filma u Bolu na Braču.

Ovogodišnja lokacija je kino pod zvijezdama – Ljetno kino Bol, koje će u četiri dana (od 15. do 18. kolovoza) postati jedno od rijetkih mjesta u Hrvatskoj gdje se može vidjeti suvremena umjetnička produkcija u formi videa i filma. Sve projekcije započinju u 22 sata u Ljetnom kinu Bol i za posjetitelje je besplatan ulaz na sve projekcije.

Program započinje 15. kolovoza premijernim prikazivanjem u Hrvatskoj radova jednog od najprominentnijih svjetskih umjetnika srednje generacije Enrique Ramireza čiji su filmovi bili prikazani na Venecijanskom bijenalu u sklopu središnje izložbe 2017. godine te se nalaze u kolekcijama gotovo svih relevantnih muzeja u Francuskoj kao i u muzeju MOMA u New Yorku. Enrigue Ramirez je porijeklom iz Čilea s adresom u Parizu. Na poetičan način govori o politici i situaciji u društvu u različitim sredinama iz kojih dolazi i u kojima živi, koristeći more kao česti element svojih začudnih filmova. Ramirez je za svoje radove dobio više od 17 nagrada na međunarodnim festivalima i/ili manifestacijama suvremene umjetnosti.

Sljedećeg dana, 16. kolovoza, publika će vidjeti radove Borisa Poljaka, snimatelja i režisera koji će u Bolu predstaviti trilogiju filmova koji funkcioniraju po principu opservacijskog dokumentarca i izazivaju oduševljenje publike. Posljednja dva filma Borisa Poljaka „Autofokus“ i „Oni odlaze i dolaze“ sakupljaju nagrade po festivalima kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu.

Trećeg dana festivala, 17. kolovoza, bit će prikazani radovi Phila Colinsa koji živi u Berilnu, a porijeklom je iz Runcorna u Engleskoj te je bio i jedan od nominiranih kandidata za Turnerovu nagradu. Colins je inače poznati vizualni umjetnik kao i režiser, a u Bolu će predstaviti svoj fantastičan film „Parada / Ceremony“ koji povezuje Manchester iz 2017. godine i Oktobarsku revolucije iz 1917. godine.

Zadnjeg dana programa 18. kolovoza, publici će se predstaviti radovi Grkinje Eve Stefani. Njezini filmovi puni su prekrasnih filmskih snimki s 8mm ili 16mm vrpce, intimnih citata i komentara koji tvore njezin svijet. Eva je dokumentarna redateljica, vizualna umjetnica i pjesnikinja koja je izlagala na Documenti 14. i na Venecijanskom bijenalu 2019. godine. Njezin film „Rukopis“ (2017.) koji će također biti prikazan, dobio je glavne nagrade u međunarodnoj konkurenciji festivala u Oberhausenu 2018. godine.

Program Films Like No Other / Neki drugi film održava se uz potporu Centra za Kulturu Općine Bol, Kina Mediteran, HAVC-a i Ministarstva Kulture te su sve projekcije i popratni programi besplatni.