Suvremena korejska likovnost prvi put u Bolu  

Galerija Doma kulture u Bolu ugostila je mnoge domaće i inozemne umjetnike prethodnih godina, a u Ciklusu ljetnih izložbi 30. Bolskog lita zasigurno posebno mjesto zauzima sinoć otvorena izložba korejske umjetnice  i pedagoginje Jinny Suh koja u Bolu prvi put predstavlja suvremenu korejsku likovnu umjetnost. 

Umjetnica Jinny Suh školovala se u Seulu gdje je nakon Srednje umjetničke škole Sunhwa diplomirala skulpturu na Ewha ženskom sveučilištu.  Njezini radovi oduševili su mnoge kolekcionare u Europi i SAD-u. Izlagala je na brojnim izložbama u New Yorku, Dubaiju i Parizu. Njene su izložbe postavljene u Italiji te u Španjolskoj, u suradnji s Koreanskim kulturnim centrom.  Osnovala je Art Corporation u Los Angelesu gdje trenutno radi kao umjetnica i direktorica. Osim što upravlja Akademijom, umjetnička je savjetnica za učenike u srednjim školama i vodi plansku pripremu sudjelovanja na LA ART SHOW u Los Angelesu u veljači 2020. godine. Kontinuirano organizira izložbe u raznim dijelovima svijeta. 

Izložba Jinny Suh pod imenom “Sretna priča” otvara nam osebujan prostor suvremene korejske likovnosti – tradicionalnih motiva i tematike na suvremen način. U Bolu su prethodnih godina gostovali korejski glazbenici na klasičnim koncertima  a ove se godine  susret s korejskom kulturom širi i na likovnost u Danima korejske kulture u Bolu.

Izložba je otvorena u ponedjeljak, 22. srpnja 2019. s početkom u 20 sati.

Uz dobrodošlicu ravnateljice Centra za kulturu Bol, Ivane Bošković Ivičić te zahvale umjetnici, ali i ostalim gostima iz Koreje, posebno je istaknuta zahvala korejskoj umjetnici u Hrvatskoj – Ana Mariji Kyun koja je i posrednik u višegodišnjoj promociji korejske kulture u Bolu, u suradnji s Centrom za kulturu Bol. Korejske je umjetnice pozdravio i načelnik općine Bol, Tihomir Marinković. Za veliku pomoć i sponzorstvo u organizaciji Dana korejske kulture, Centar za kulturu Bol zahvaljuje Zlatnom ratu d.d. – Bluesun Hotelima Bol.

Na izložbi je tradicionalnu korejsku glazbu Arirang odsvirala i korejska glazbenica Clara Junginn Bae koja će danas, u utorak,  imati i klavirski recital u sklopu Ciklusa klasičnih koncerata u samostanskoj crkvi.

Slikarica se posjetiteljima obratila na korejskom i objasnila ponešto o svojoj umjetnosti, a na hrvatski je prevodila Ana Marija Kyun.

U opuštenoj atmosferi iskrenog poštovanja domaćina i posjetitelja prema dalekoj kulturi te  međusobnog prijateljstva i simpatije, druženje se nastavilo uz domjenak.

Silom vremenskih neprilika, koncert koji je trebao biti održan u Teatrinu, premješten je brzinski u galeriju pa se izložba nastavila i uz divno gostovanje međunarodnog trija i koncerta Mjesečina – Chiaro di Luna.

Izložba “Sretna priča” ostaje otvorena do 30. srpnja.