Južnu obalu Brača od Murvice do Blaca u 15. i 16. stoljeću počeli su nastanjivati popovi glagoljaši tražeći sigurne zaklone za svoj pustinjački duhovni život. Jedno od takvih mjesta uz poznatija Blaca i Zmajevu špilju bila je i pustinja Dračeva luka kraj Murvice koju mještani Murvice zovu “pustinja”. Dračeva luka osnovana je 1512. godine a zbog požara konačno je napuštena sredinom prošlog stoljeća.

U subotu 31. kolovoza, drugog dana pjesničkog festivala Odvalimo se poezijom u Bolu, pjesnici i gosti festivala su u jutarnjem dijelu programa otišli upravo u pustinju Dračeva luka gdje su čitali stihove mistika i pustinjaka. Iako je bilo vruće jutro, uz vodstvo i pomoć vodiča Zorana Kojdića uputili su se u “pustinju”, slušajući sa zanimanjem o njezinoj povijesti i o fenomenu pustinjačkog života na južnoj obali Brača. 

U Dračevoj luci razgledali su nekadašnji samostan te potom pronašli mjesto u sjeni gdje su čitali pjesme i tekstove mističnih i duhovnih autora i monaha kao što su Hesihije, Dionizije Aeropagit, Ivan Tauler, Meister Echkart, Angelus Silesius, od domaćih autora Tonči Petrasov Marović a neki su čitali i govorili svoje stihove. 

Odlazak u pustinju Dračevu luka uvijek je posebno iskustvo. U okruženju prirode, kamena, neba i mora, lako je uroniti u neki drugi svijet mira i tišine.