Pjesnički festival “Odvalimo se poezijom” u Bolu u svojoj trećoj godini održavanja obogaćen je novim programima i poetikama. U drugoj večeri festivala u subotu 31. kolovoza u atriju Galerije umjetnina “Branislav Dešković”, u prekrasnom ambijentu u kojem su trenutno postavljeni radovi Joška Eterovića, održana su dva programa; prvi “Novi glasovi” u kojem je gošća bila Mateja Jurčević, dobitnica nagrade Goran za mlade pjesnike 2016. godine, te drugi program “Poetike otoka i poetike Dioklecijanove palače” u kojem su gostovale Andriana Škunca i Gordana Benić.

Mateja Jurčević je čitala iz svog novog rukopisa “Žene iz Altamire” koji će uskoro biti objavljen. Autorica je govorila o početku svoga pisanja, o nadahnuću “krugovašima” te o zaokretu u svojoj poetici u novom rukopisu u odnosu na prvu nagrađenu knjigu “Bijela vrata”. Novi rukopis krasi izražajan ritam, tečna metaforičnost i emocionalnost.

U središnjem festivalskom programu drugog dana predstavile su se naše cijenjene pjesnikinje Andriana Škunca i Gordana Benić, koje obje iza sebe imaju brojne objavljene pjesničke knjige kao i važne pjesničke nagrade (Goranov vijenac, nagrada HAZU, nagrada Tin Ujević…).

Gordana Benić govorila je kako ju je nevidljiva magija Dioklecijanove palače nadahnula za njezine četiri poetske knjige o palači. Bilo je govora o dokumentarnom filmu “Prizemljeni svemir” (HRT, 2018.) koji prikazuje poetski svijet Gordane Benić nadahnut Dioklecijanovom palačom koja je danas tek kulisa za turističku jurnjavu. Film predočava i pjesničko prijateljstvo s Andrianom Škunca s kojom je nekoliko godina boravila na otoku Pagu gdje su pjesnikinje u dodiru s elementima prirode pisale, pješačile i stvarale svoje pjesme i fotografije.

Andriana Škunca čitala je svoje pjesme o otoku, govorila o bavljenju fotografijom, o otoku u svim godišnjim dobima, o kamenu, tišinama i pustim predjelima Paga kojima pješači. Prisjetila se prijateljstava i druženja s velikim pjesnicima spomenuvši Mihalića i Vesnu Parun…Obje autorice mogle su govoriti još satima, teme su se otvarale spontano.

Za oba programa održana u atriju Galerije umjetnina “Branislav Dešković”, publika je pokazala veliko zanimanje postavljajući pitanja gošćama, pokazujući da poznaje njihov rad i prepoznaje važnost tema kojima se autorice bave.

Festival “Odvalimo se poezijom” u Bolu se održava treću godinu zaredom u okviru manifestacije Bolsko lito te uz organizacijsku podršku Centra za kulturu Općine Bol.