Treći festival “Odvalimo se poezijom” koji se proteklog vikenda održao u Bolu na Braču završio je u nedjelju 1. rujna programom “Šumski panel: gdje i kako pronaći dobru poeziju?” 

Usred borove šume u lijepom ambijentu bara Bolero susreli su se ljubitelji poezije i razmijenili iskustva, istaknuli važnosti čitanja suvremenih i klasičnih autora te otkrili na koji način otkrivaju dobru poeziju i kako biraju autore za čitanje. 

Sedam programa koji su ove godine činili program festivala bili su dobro posjećeni, svi su programi privukli zainteresirane pojedince koji su sudjelovali u razgovorima na različite teme. 

 

Škunca i Benić: poezija nije na margini! 

U drugoj večeri festivala u subotu 31. kolovoza u atriju Galerije umjetnina “Branislav Dešković” u kojoj su trenutno postavljeni radovi Joška Eterovića što je davalo posebnu kulisu pjesničkim događanjima, održana su dva programa. 

U središnjem festivalskom programu “Poetike otoka i poetike Dioklecijanove palače” predstavile su se naše cijenjene pjesnikinje Andriana Škunca i Gordana Benić, koje obje iza sebe imaju brojne objavljene pjesničke knjige kao i važne pjesničke nagrade (Goranov vijenac, nagrada HAZU, nagrada Tin Ujević…). 

Gordana Benić govorila je kako ju je nevidljiva magija Dioklecijanove palače nadahnula za njezine četiri poetske knjige o palači. Bilo je govora o dokumentarnom filmu “Prizemljeni svemir” (HRT, 2018.) koji prikazuje poetski svijet Gordane Benić inspiriran Dioklecijanovom palačom te prikazuje pjesničko prijateljstvo s Andrianom Škunca s kojom je nekoliko godina boravila na otoku Pagu gdje su pjesnikinje u dodiru s elementima prirode pisale, pješačile i stvarale svoje pjesme i fotografije.

Obje su pjesnikinje istaknule da poezija nije nipošto na margini i da je takvom ne treba javno prikazivati!

Iste se večeri na programu “Novi glasovi” predstavila mlada pjesnikinja Mateja Jurčević, dobitnica nagrade Goran za mlade pjesnike 2016. godine, čitajući iz svojeg novog rukopisa “Žene iz Altamire” koji će uskoro biti objavljen, kojeg krase izražajan ritam, tečna metaforičnost i emocionalnost. 

Drugog dana festivala u subotu 31. kolovoza u poslijepodnevnim satima održana je radionica poezije za djecu uz vodstvo pjesnikinje Nade Topić. Zadaci temeljeni na igri riječima prema Pupačićevoj pjesmi “More” i tehnici Blackout Poetry urodili su lijepim radovima kroz koje su djeca pokazala inovativnost. 

 

Otočki autori o važnosti očuvanja jezika

“Čuvajmo jezik sa škoja i svoj dijalekt”, moglo bi se sažeti kao poruka prve večeri programa “škojori” – otočki pjesnici prve večeri festivala, održane u petak 30. kolovoza. 

U galeriji Doma kulture okupio se veliki broj ljubitelja čakavske riči da čuju poeziju na čakavici koja se govori na našim otocima Braču, Hvaru i Visu. Stihovi u kojima se prepliću ljubav, humor, nostalgija i moderne teme publiku su nadahnule i nasmijale, pljeska nije nedostajalo nakon svake pjesme autorica i autora. Pepe Kalafot iz Komiže doslovno je pjesnički karizmatik koji stihovima, interpretacijom i mimikom osvaja publiku i dira je u srce. Na jelšanskoj čakavici iz svoje knjige “Ča moji ča tuji bagaji” čitala je odlična Katarina Makjanić za koju će se zasigurno još čuti kao za izvrsnu pjesnikinju čakavske lirike. Svojom životnom pričom i stihovima u kojima govori o motivima Brača i ljubavi oduševio je i Tonči Ostojić – Janković iz Povlja. Mlada pjesnikinja koja govori i piše na pražničkom dijalektu Silvija Buvinić otvorila je temu važnosti čuvanja jezika i dijalekta te čitala svoju ljubavne lirike na čakavici. Mariana Plazibat-Mare Mala uz poeziju je pročitala i jednu “gončicu”, duhovitu priču na čakavici s elementima humora. 

 

Dom je tamo gdje su nam knjige

Prvog dana festivala u petak 30. kolovoza malo prije ponoći u baru Marineru održan je program “off scena” na kojem je gostovao pjesnik Goran Milaković iz Županje. Uz predstavljanje autora i njegovog neobjavljenog rukopisa “Rudnik stakla” otvorila se i zanimljiva tema doma, ukorijenjenosti odnosno iskorijenjenosti. Milaković je rekao da mu je dom tamo gdje su mu knjige o čemu se potom povela diskusija a njegova je teza prihvaćena – dom je tamo gdje su nam knjige i tesktovi koje volimo, koji nas grade i tjeraju da promišljamo, formiramo se i mijenjamo. 

 

Bolsko lito poeziju primilo u svoj program

Festival “Odvalimo se poezijom” u Bolu se održava treću godinu zaredom u okviru manifestacije Bolsko lito, uz organizacijsku podršku Centra za kulturu Općine Bol.

Mali pjesnički festival polako prestaje biti mali te postaje vidljivo polje razgovora o pisanju, poetikama i mjestu poezije u književnosti u momentu suvremenosti.