Ne propustite predstavljanje knjige „Inventura života“ našeg Boljanina Vinka Breškovića u Teatrinu.

Festival kulture IMENA u Bolu se ove godine održava po 11. put od 21. do 23. kolovoza, s novim osvježenim programom. Festival se ove godine bavi temom izazova u neizvjesnim vremenima u kojima raste ljudska potreba pronalaska svrhe i smisla.

Festival počinje predstavljanjem knjige „Inventura života“ Vinka Breškovića u Teatrinu. Riječ je o autobiografiji koja je i svojevrsna kronika bolskih priča i osoba, poznatih anegdota i kolektivnog sjećanja ovog malog otočkog mista, a velika je posebnost knjige što ju je Brešković napisao na specijalnom američkom programu Jaws za slijepe osobe. Na predstavljanju će osim samog autora gošća biti i prof.dr.sc. Marina Ajduković sa Sveučilišta u Zagrebu koja će govoriti o potrebi i inspiraciji za pisanjem, a cjelokupno predstavljanje će moderirati urednica knjige Maja Duka.

Glazba s balkona je program druge večeri Imena u Galeriji Dešković, tijekom koje nastupa sopranistica Opere HNK Split Tea Požgaj, uz pratnju Zorana Velića izvodit će popularne arije. Slušatelji će moći uživati u sljedećem repertoaru: Quando m’en vo, arija iz opere La Boheme G.Puccinija; Mein Herr Marquis, arija iz operete Šišmiš J. Strauss ml.; Daleko me biser mora iz Mala Floramye Ive Tijardovića. Uz njih, nastupit će i mladi Luka Vidović, student završne godine gitare na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu, koji će svirati J.S.Bacha Suita BWV 1008: Prelude, Allemande, Courante, Sarabande, Menuet I & II, Gigue. Nakon Bacha, na repertoaru je A.Jose Sonata para guitarra: Allegro moderato, Minuetto, Pavana triste, Final.

Po prvi put u sklopu festivala otvara se svojevrsna open-air galerija na bolskoj rivi (kod Galerije Dešković) pod nazivom Bolywood, koja u filmskoj maniri stare fotografije poznatih Boljana interpretira kao likove iz najpoznatijih holivudskih filmova. Fotografije su iz knjige „Bolske uspomene“ autora Joška Egekhera i predstavljaju svojevremeni portret Bola kakav je i bio prije, ali kakav je i danas -životan, duhovit i vibrantan.

Jutarnji program festivala bolska marenda Trudna Teća ove godine se neće održati zbog specifičnih  okolnosti izazvanih COVID-19 tj. epidemioloških mjera.

Festival IMENA programski osmišljava Maja Duka, a organizacijski podržava Centar za kulturu Općine Bol.

Imena 2020.