Večer klapa debitanata u Bolu na otoku Braču ima uistinu posebno značenje i za Omiški festival i Bol.

Dugogodišnja skladna veza Festivala dalmatinskih klapa i Bola na Braču, turističkog bisera Lijepe naše koji je oduvijek bio privlačan prvi korak novim klapašima u borbi za nastup na omiškoj pjaci, svoju okruglu obljetnicu ove godine obilježava slavljeničkim koncertom bez natjecanja debitantskih klapa i u kasnijem terminu ljeta, upravo ove subote, 4. srpnja 2020., u bolskom Teatrinu Dva ferala s početkom u 21 sat.

U posebno neizvjesnom ovogodišnjem ljetu, sa stalnim promjenama i sigurnosnim mjerama, Omiš i Bol odlučili su ipak proslaviti velikih 20 godina suradnje te iako skromnije i bez brojnih gostiju i uzvanika koji su bili planirani, koncertom i druženjem odati počast klapskom prijateljstvu Bola i Omiša. Na koncertu će nastupiti muška klapa Pinguentum iz Buzeta  i ženska klapa Orca iz Splita kao predstavnici nekadašnjih bolskih debitanata s velikim uspjesima na Omišu kasnije. Od domaćih klapa tu je bolski ponos – klapa Veras sastavljena od bolskih mladih, a koja je gostovala u Omišu, te nagrađivana i nadaleko poznata bolska klapa Braciera koja je bila pobjednik publike na prvoj bolskoj Debitantskoj večeri, a kasnije je osvojila brojne omiške nagrade i uistinu postala najpoznatiji brački klapski proizvod.

Revijalni koncert klapa vodit će i ove godine Bolu draga i nezaobilazna voditeljica Edita Lučić Jelić, a u predvorju Teatrina bit će postavljena izložba fotografija s malim izborom svih 20 godina klapskih večeri u Bolu koju je pripremio omiški fotograf Vlade Zemunik, ovogodišnji dobitnik grada Omiša za životno djelo.

Podsjetimo se početaka 2001. godine, kada je na inicijativu tadašnjeg umjetničkog ravnatelja festivala dr. Miljenka Grgića i Jadranke Nejašmić, ravnateljice Općinske knjižnice Hrvatska čitaonica i tadašnje voditeljice Bolskog lita, pokrenuto premještanje debitantskih večeri iz Omiša u Bol. Sretna je okolnost da su realizaciju toga projekta odlučno podupirale lokalne vlasti Omiša i Bola, kao i Festivalsko vijeće.

Proteklih deset godina debitantske večeri u Bolu organizira Centar za kulturu Općine Bol, na čelu s ravnateljicom  Ivanom Bošković.

Omiško – bolskim klapskim večerima godinama tradicionalno započinje i manifestacija Bolsko lito, a time i  ljetna kulturna sezona u Bolu.

Ove je godine sve malo drukčije i kasnije, ali ne bez kulture i pjesme i Omiša u Bolu.

Dobrodošli!