U subotu 15. kolovoza 2020., s početkom u 21.00 sat u Teatrinu, Jakov Karmelić održat će popularno predavanje na temu „Bolske gustirne i bucoli- priča o stoljetnoj skrbi Boljana za vodu“.

Centar za kulturu Bol s radošću poziva sve mještane i bolske goste da ne propuste poučno novo poučno i zabavno predavanje Jakova Karmelića, a na samom početku sve će malo razveseliti i klapa Kuroj koja svoj put po rivi započinje u Teatrinu.

Jakov Karmelić rođeni je Boljanin koji je završio Osnovnu školu u Bolu, a potom se školovao u Rijeci gdje je na Pomorskom fakultetu stekao titulu doktora znanosti. Dugi niz godina direktor je pomorske agencije francuskog brodara „CMA CGM“ te je aktivan u različitim domaćim i međunarodnim udrugama.
U međunarodnoj udruzi nacionalnih udruga pomorskih agenata i brokera (FONASBA), sa sjedištem u Londonu, on je potpredsjednik za edukaciju, a u Svjetskoj pomorskoj organizaciji (IMO, organ Ujedinjenih naroda) počasni ambasador (IMO Goodwill Maritime Ambassador).

Dugi niz godina, tijekom svojih godišnjih odmora, održava u Bolu popularna predavanja s različitim temama bolske kulturne baštine (ciklus „Bolske striške“).
U predavanju „Bolske gustirne i bucoli“ upoznat će nas s višestoljetnom skrbi Boljana za pitku vodu: od rimske piscine na Zlatnome ratu, kasnoantičke gustirne ispod crkvice sv. Ivana i Teodora, izvora na Martinici i Studencu, o pretvaranju Markove kuće u gustirnu, vodocrpilištima, gustirnama u Podborju, vodonoscu „Jezero“, gradnji hidrotehničkog tunela s kojim je Bol dobio pitku vodu iz rijeke Cetine, pretvaranju gustirne u kapelicu u Domu za starije i nemoćne osobe, lijepim kamenim bucolima koji krase bolske terase i vrtove, o sormama i sparama te zašto su Bolke imale prekrasan ten…

Dobrodošli!