Predivno, poučno i obvezujuće predavanje o bolskoj baštini i ne tako davnoj prošlosti bez vode kakvu danas imamo, a posebno o bolskim gustirnama i bucolima održano je u subotu u bolskom Teatrinu. Uz pozdravnu pjesmu klape Kuroj, pozdrave i zahvale ravnateljice Centra za kulturu Bol Ivane Bošković te predivnu Ave Mariju u izvedbi Manuele Malvasija za kraj predavanja i u čast Vele Gospe, posjetitelji su sa zanimanjem odslušali izlaganje “Bolske gustirne i bucoli – priča o stoljetnoj skrbi Boljana za vodu”.

Hvala Jakovu Karmeliću, Boljaninu izvan Bola, koji svom Bolu svake godine pokloni novo predavanje, istraživanje i ljubav, a svima nama nove ili barem iznova posviještene informacije, uz molbu i obavezu da baštinu volimo i čuvamo.

Jakov Karmelić rođeni je Boljanin koji je završio Osnovnu školu u Bolu, a potom se školovao u Rijeci gdje je na Pomorskom fakultetu stekao titulu doktora znanosti. Dugi niz godina direktor je pomorske agencije francuskog brodara „CMA CGM“ te je aktivan u različitim domaćim i međunarodnim udrugama.

U međunarodnoj udruzi nacionalnih udruga pomorskih agenata i brokera (FONASBA), sa sjedištem u Londonu, on je potpredsjednik za edukaciju, a u Svjetskoj pomorskoj organizaciji (IMO, organ Ujedinjenih naroda) počasni ambasador (IMO Goodwill Maritime Ambassador).

Dugi niz godina, tijekom svojih godišnjih odmora, održava u Bolu popularna predavanja s različitim temama bolske kulturne baštine (ciklus „Bolske striške“).

U predavanju „Bolske gustirne i bucoli“ govori o višestoljetnoj skrbi Boljana za pitku vodu: od rimske piscine na Zlatnome ratu, kasnoantičke gustirne ispod crkvice sv. Ivana i Teodora, izvora na Martinici i Studencu, o pretvaranju Markove kuće u gustirnu, vodocrpilištima, gustirnama u Podborju, vodonoscu „Jezero“, gradnji hidrotehničkog tunela s kojim je Bol dobio pitku vodu iz rijeke Cetine, pretvaranju gustirne u kapelicu u Domu za starije i nemoćne osobe, lijepim kamenim bucolima koji krase bolske terase i vrtove, o sormama i sparama te zašto su Bolke imale prekrasan ten.