Tko poznaje opus Lili Gluić, splitske slikarice s bračkim korijenima, a voli slikarstvo i likovnu umjetnost uopće, ne može biti ravnodušan prema njenim djelima i sigurno se veseli njenoj novoj bolskoj izložbi.

Slikarica je to koja je, postupno se razvijajući (a iza sebe ima više od sedamdeset izložbi u zemlji i svijetu, od toga pet puta u Parizu), preko razdoblja čiste figuracije, došla do jedinstvenog i čudesnog spoja koji nas vodi u nevjerojatan svijet slikaričine mašte i njenih uvjerenja, uvijek potpuno jedinstven, neovisan i slobodan, od bilo čijeg utjecaja ili utjecaja neke struje ili opcije.

Lili Gluić zna što hoće, u životu i u slikarstvu, ali zna i zašto se zalaže. Kao i u prijašnjim ciklusima, refleksija i promišljanje su ključni elementi njenog slikarstva.

U ovoj fazi odaje stanovitu sjetu te nostalgiju za prošlim vremenima, promišljajući o smislu života, slobodi stava i mišljenja, o pitanju identiteta i svemu onom što muči prosječnog čovjeka.U ovom ciklusu Lili Gluić se približava nadrealnosti, što misli, što likovnog izričaja, zalazeći u nove sfere svog likovnog opusa.

Dio izložbe posvećen je životu nekadašnjeg Bola, životu u oskudici, a temelji se na starim fotografijama iz knjige BOLJANI Joška Egekhera.

Ciklus je nastao kao odgovor na otuđenost pojedinca od društva, rađen je u akvarelu, a prikazuje svijet u kojemu bismo, u suživotu sa domaćim životinjama, tovarom, kozama, ovcama i mi rado poželjeli ponekad boraviti. Barem nakratko.

Izložba nosi naziv:“LJETO ZA PAMĆENJE“, a u okviru Ciklusa ljetnih izložbi 31. Bolskog lita trajat će do 23. kolovoza 2020.

Sadrži trideset akrilika na platnu te kombinirane tehnike, kao i 25 akvarela manjih formata. Radovi su to rađeni i posvećeni Bolu, i njenim žiteljima, sadašnjim i prošlim.

Centar za kulturu Bol s radošću sve poziva na otvaranje u nedjelju 9. kolovoza u 21 sat.

 

Ljeto za pamćenje - nova izložba Lili Gluić u Domu kulture Bol