U Bolu je završio mali pjesnički festival “Odvalimo se poezijom” (Covid 2020 Edition) koji se održao četvrtu godinu za redom posljednjeg vikenda u kolovozu, u okviru kulturne manifestacije Bolsko lito i u organizacijskoj podršci Centra za kulturu Općine Bol.

Unatoč posebnim uvjetima s obzirom na epidemiološke mjere, festival je održan kako bi se očuvao kontinuitet i pjesnički impuls koji već četvrtu godinu u Bolu živi kroz sinergiju poezije, autora i publike, u posebnom ambijentu Bola koji cijelom ovom susretu svojom ljepotom dodaje poetičnost.

Prva večer, u subotu 29. kolovoza, u kazalištu pod vedrim nebom Teatrin “Dva ferala” započela je sjećanjem na nedavno preminulog akademika, pjesnika, intelektualca, erudita, književnog i likovnog kritičara, povjesničara umjetnosti i prevoditelja Tonka Maroevića. U glavnom programu prve večeri “Parvo klasa” gostovala je naša cijenjena i nagrađivana pjesnikinja Dorta Jagić koja je govorila o svojim pjesničkim počecima, pjesničkim nagradama i njihovoj važnosti, pisanju eseja, pjesničkim prijateljstvima… S Dortom je razgovor bio oplemenjujući i nadahnjujući za sve one koji vole književnost i posvećeni su dobroj literaturi.

Drugog dana, u nedjelju 30. kolovoza održan je jutarnji program “Šumski panel”, na temu radionica kreativnog pisanja poezije, uz more, na plaži Borak u kafiću “Ured”.

Razgovaralo se o pjesničkim postupcima, vježbama koje se na radionicama prolaze, metodama promjene pogleda na vlastiti tekst, o vječitim prijeporima što je važnije, talent i inspiracija ili disciplina i rad…Svoja je iskustva dugogodišnjeg poučavanja na radionicama ispričala pjesnikinja Dorta Jagić koja je upravo u Splitu završila s vođenjem jednomjesečne radionice kreativnog pisanja poeizje, a ostali sudionici podijelili su svoja iskustva sudjelovanja na radionicama, ispričali su što su dobili i naučili kroz radionice.

Programom “Pjesnikinje u ogledalu & nebeski letač” festival je završen u nedjelju 30. kolovoza. Predstavljene su knjige “Otac” i “Sestra” pjesnikinje Nade Topić iz Solina i knjiga “Autobus za Trnavu” Sanje Baković, pjesnikinje i voditeljice projekta “Odvalimo se poezijom” iz Bola. Poseban gost bio je omiški pjesnik i planinar Ivan Sorić Suri. 

U atmosferi bolskog Teatrina, kazališta pod vedrim nebom, oba večernja programa privukla su publiku koja je pažljivo popratila sve autorice i autora.

Zbog epidemioloških mjera ove je izostao obično najposjećeniji program festivala “Otočki glasovi” koji okuplja bračke pjesnike i autore s drugih otoka, kao što je to prošle godine bilo, no iduće godine, ukoliko se sve naše životne i radne okolnosti vrate u potpunosti u normalu što svi priželjkuju i bude moguće održati peti po redu pjesnički festival u Bolu, program s poezijom otočkih pjesnika vratit će se na zasluženo mjesto, baš kao i čitanja na lokacijama pustinjaka, kao što je to bilo u Zmajevoj spilji 2018. godine te u pustinji Dračeva luka 2019. godine.

Mali pjesnički festival “Odvalimo se poezijom” uspješno je održan, poslužilo je i lijepo vrijeme pa su svi programi održani na otvorenom. Sudionici i publika uživali su u poeziji i druženju za koje se nadamo da će se nastaviti u idućim godinama.