U nedjelju 9. kolovoza u Galeriji Doma kulture otvorena je nova izložba u Ciklusu ljetnih izložbi 31. Bolskog lita – Lili Gluić – Ljeto za pamćenje.

Bolu draga i poznata slikarica još od 2002., a sad 7. put izlaže u Bolu i uvijek je dobrodošla i rado viđena, a njeni radovi omiljeni.

Uz pozdrave i čestitke ravnateljice Czk Bol, Ivane Bošković i zahvale autorice Lili Gluić, otvaranje su začinili mladi bolski pjevači iz klape Veras.

Izložba je otvorena do 23. kolovoza i može se pogledati svake večeri od 19 do 23 sata.

Tko poznaje opus Lili Gluić, splitske slikarice s bračkim korijenima, a voli slikarstvo i likovnu ujetnost uopće, ne može biti ravnodušan prema njenim djelima i sigurno se veseli njenoj novoj bolskoj izložbi.

Slikarica je to koja je, postupno se razvijajući (a iza sebe ima više od sedamdeset izložbi u zemlji i svijetu, od toga pet puta u Parizu), preko razdoblja čiste figuracije, došla do jedinstvenog i čudesnog spoja koji nas vodi u nevjerojatan svijet slikaričine mašte i njenih uvjerenja, uvijek potpuno jedinstven, neovisan i slobodan, od bilo čijeg utjecaja ili utjecaja neke struje ili opcije.

Lili Gluić zna što hoće, u životu i u slikarstvu, ali zna i zašto se zalaže. Kao i u prijašnjim ciklusima, refleksija i promišljanje su ključni elementi njenog slikarstva.
U ovoj fazi odaje stanovitu sjetu te nostalgiju za prošlim vremenima, promišljajući o smislu života, slobodi stava i mišljenja, o pitanju identiteta i svemu onom što muči prosječnog čovjeka.U ovom ciklusu Lili Gluić se približava nadrealnosti, što misli, što likovnog izričaja, zalazeći u nove sfere svog likovnog opusa.
Dio izložbe posvećen je životu nekadašnjeg Bola, životu u oskudici, a temelji se na starim fotografijama iz knjige BOLJANI Joška Egekhera.
Ciklus je nastao kao odgovor na otuđenost pojedinca od društva, rađen je u akvarelu, a prikazuje svijet u kojemu bismo, u suživotu sa domaćim životinjama, tovarom, kozama, ovcama i mi rado poželjeli ponekad boraviti. Barem nakratko.

Izložba nosi naziv:“LJETO ZA PAMĆENJE“, a u okviru Ciklusa ljetnih izložbi 31. Bolskog lita trajat će do 23. kolovoza 2020.
Sadrži trideset akrilika na platnu te kombinirane tehnike, kao i 25 akvarela manjih formata. Radovi su to rađeni i posvećeni Bolu, i njenim žiteljima, sadašnjim i prošlim.