U nedjelju 26. srpnja 2020. otvorena je u Domu kulture u Bolu nova izložba iz  Ciklusa ljetnih izložbi 31. Bolskog lita i to poznate i drage mlade umjetnice Tee Morić Šitum koja je oduvijek vezana za Bol, ali i za Galeriju Doma kulture u kojoj će se iduća dva tjedna moći pogledati Teina 10. samostalna izložba naziva Uspomene.

Na otvaranju je pjevala klapa Kuroj koja je i nakon službenog dijela ostala zabavljati publiku u omiljenoj bolskoj kali, a  glazbenu šetnju kasnije nastavila na drugim lokacijama u sklopu još jedne Klapske večeri na rivi.

Otvaranje je održano u opuštenoj i prisnoj atmosferi dragih prijatelja i ljubitelja umjetnosti, uz poštivanje epidemioloških preporuka, uz kratke riječi dobrodošlice, čestitki i zahvala, i to ravnateljice Centra za kulturu Bol, Ivane Bošković i naravno, autorice Tee Morić Šitum.

Izložba Uspomene nije tipičan ciklus slika već isječak iz slikarskog procesa autorice, koja proučavajući svoju okolinu i svjesno odabirući naoko klišejizirane motive rastvara i postepeno reducira vlastiti likovni izričaj. S obzirom na snažnu emotivnu i obiteljsku povezanost sa Bolom ovom prigodom autorica se predstavila sa motivima klasičnog priobalnog pejzaža u crtežu suhim pastelom ili u akrilima na platnu dok je motiv masline zastupljen slikama na platnu i apstrahiranim brzm crtežima u duhu krokija, koji predstavljaju sublimirane uspomene… 

Životopis

Tea Morić Šitum (1987.) nalazi svoj slikarski izraz u bogatoj paleti boja i ekspresivnim potezima kista. Njezino slikarstvo odraz je višegodišnjeg umjetničkog eksperimenta koji je započeo s fotografijom tijekom srednje škole, a kroz studij se proširio na područje performansa i digitalne fotografije da bi se naposljetku pronašla u slikarstvu.

Po završetku studija Likovne kulture pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2012. godine, posvetila se upravo slikarstvu (iz iskrene ljubavi, ali pomalo i iz razigranog dalmatinskog „dišpeta“) shvativši stajalište suvremenih umjetničkih struja – da je slikarstvo passé.

Pristupajući slikarstvu kao svojevrsnom eksperimentu, ali ujedno i igri, produbila je svoj umjetnički izraz kroz ukupno 10 samostalnih izložbi, ali i sudjelovanjem na preko 20 žiriranih grupnih izložbi, što u Hrvatskoj, što u inozemstvu. Na ovoj putanji je pokazala kako se tradicionalne slikarske tehnike ipak mogu prilagoditi potrebama, estetici i duhu suvremenog društva, kako paletom boja, (pre)oblikovanjem tradicionalnih motiva i kroz poruke koje se skrivaju pod gustim nanosima boje.

Izuzev slikarstva, njezina radoznalost joj je omogućila i ponešto kustoskog iskustva. Tea je idejna začetnica „Splitske tiramole“, manifestacije koju je organizirala 2006. i 2007. godine, a koja opstaje do danas. Nastavila je bogatiti svoje iskustvo u ulozi voditeljice Galerije Centra za kulturu Bol na Braču (2010. g.), ali i kasnije kroz suradnje u organizaciji više grupnih izložbi među kojima se ističe „Natura maris“ (Split, Hrvatska – Vannes, Francuska, 2015. g.).

Svoje znanje nastavlja bogatiti sudjelovanjem na radionicama likovne kritike, likovnim kolonijama te angažmanom u likovnom i kulturnom životu grada Splita (primjerice, izradom godišnje nagrade „Vinka Luković“ Udruge Mi za promociju i razvoj volonterstva, 2016.-2018. g.).

Članica je HDLU-a od 2011. godine, a HULU-a od 2013. godine.

Tea trenutno živi u Kaštel Gomilici i uspješno balansira obiteljski život s dvoje male djece, rad u vlastitom ateljeu/galeriji (na adresi Sinjska ul. 7, Split) i svoju aktivnu, strastvenu slikarsku praksu.

Od 2018. voditeljica je umjetničke organizacije „TIF kolektiv“  koja  ima misiju njegovanja kreativnosti, poticanja umjetničkih eksperimenata i atmosfere kulturne razmjene, umjetničkog dijaloga i slobode umjetničkog izražavanja a primarna djelatnost organizacije je usmjerena na likovnu i primijenjenu umjetnost, dječje likovne radionice i organizaciju izložbi. Odnedavno je postala i punopravni član HZSU.