Centar za kulturu Bol s radošću najavljuje novo događanje u Teatrinu. 

U subotu, 10. srpnja 2021., s početkom u 21 sat, prikazuje se predstava Mistero Buffo.

Ulaznice su u pretprodaji 40 kn i mogu se kupiti u galeriji od 20 do 22 sata i to u četvrtak i petak. Na dan predstave ulaznice se kupuje od 20 sati na samom ulazu u Teatrin po cijeni od 50 kuna.

Više o predstavi pročitajte u nastavku i ne propustite kazališno gostovanje u Bolu.

Virtuozna monodrama “Mistero Buffo” u izvedbi poznatog glumca Dražena Šivaka i režiji Lee Delong

Ovaj virtuozni komad jedan je od najvećih izazova za glumce. Kombinacija humora i tragedije, u scenskom zavođenju na tragu klaunova, harlekina i putujućih glumaca, ovih furioznih sat vremena uživanje je u igri Dražen Šivaka i lucidnosti Daria Foa.

Dario Fo, veliki glumac i pisac, bio je vrstan poznavatelj glumačke povijesti, pogotovo tradicije putujućih glumaca. U ovom tekstu, on je prikupio tekstove sačuvane iz vremena Srednjeg vijeka, tzv. Misterije koji su za teme imali biblijske motive, koje je dodatno obogatio. Svojedobno, Dario Fo je imao velikih problema što se poigrao pričama iz Biblije, no optužbe o blasfemiji iz Vatikana nazvao je najboljim mogućim komplimentom.

Dražen Šivak je za svoju izvedbu, osim Nagrade za najboljeg glumca Dana Satire 2020, dobio još 6 glumačkih nagrada u regiji.

Redateljica: Lee Delong
Prevoditeljica: Tatjana Peruško
Igra: Dražen Šivak
Svjetlo: Vesna Kolarec
Vizuala: Klarxy
Producent: Grupa
Koproducent: Triko Cirkus Teatar

Kako je lijepo vidjeti glumca koji na sceni suvereno vlada svojim glasom, gestom i pokretom. Gledali smo majstore monodrame kao što su Pero Kvrgić, Fabijan Šovagović ili Ljuba Tadić, u novije vrijeme to je Vilim Matula, ali mnogo ih više u samom vrhu i nema. U monodrami ‘Mistero Buffo’, prema tekstu Darija Foa i u režiji Lee Delong, gledali smo Dražena Šivaka kao takvog glumca bez mane, koji je na savršen način iskoristio sve svoje artističke alate. ‘Mistero Buffo’ istinska je umjetnost jednog glumca.

U toj su se predstavi susrele sudbine troje ljudi: jednog genijalnog i angažiranog pisca, jedne strpljive i promišljene redateljice i jednog suptilnog i posvećenog glumca. Netko je rekao: pamet, talent i sloboda osnova su svakog dobrog kazališta.

BOJAN MUNJIN, Novosti

Veličanstvena razornost smijeha. ‘Mistero Buffo’ je visokom vrijednošću predstave izniman događaj u zagrebačkom kazalištu, jedna od najvažnijih i najboljih predstava čitave zagrebačke kazališne sezone.

TOMISLAV KURELEC, kazaliste.hr

Šivak na sceni pršti od entuzijazma i inzistira na tome da je entuzijazam vrsta dara kojim se može preživjeti svako političko nasilje.

Sat vremena predstave prolazi u dahu, a užitak gledatelja nije samo u glumčevoj formalnoj vještini transformacije, nego i u načinu na koji slavljenički ton učas preobrće u njegovu radikalnu, kritičku suprotnost.

Za mene je Šivakova predstava nešto što ulazi u antologije domaćeg teatra već i po samom intenzitetu kojim ovaj glumac odbija logiku političkog licemjerja koja se toliko često vezuje za glumačku profesiju.

NATAŠA GOVEDIĆ, Novi list

Posvećen, ludičan i ludističan, lucidan glumac, Šivak pred publiku staje otvorena lica, igrajući se i hrabro se poigravajući klaunovskim položajem otvorene, ranjive nesavršenosti, „ne skrivajući se iza vještine“, koju ima na vrhunskoj razini, i glede govora i s obzirom na tijelo, mimiku, gestu, grimasu, glazbu, pjevanje.

Šivakov je Mistero Buffo čudesan, čudnovato fascinantan: ujedno visoko estetiziran i komičan, namijenjen kazališnoj eliti i malim ljudima, lud od smijeha i bolan do suza, oštar prema političkim pitanjima i blag prema slabostima puka, farsičan i tragičan, groteskan i dramatičan. Istodobno mio i šarmantan i dubok i tajanstven.

Karizmatičan glumac, disciplina pokreta, govora i pogleda i snažna poruka predstave koja ulazi u gledalište i prenosi se izvan teatra svrstavaju Mistero Buffo u pravi kazališni događaj.

M. Muhoberac, VIJENAC