Ciklus ljetnih izložbi 32. Bolskog lita s ponosom predstavlja novu i zanimljivu izložbu – suradnju mentora i učenika – akademskog i samoukog slikara – Frane Radak i Zoran Nejašmić /  SUSRET.  

Uistinu posebno  i svečano otvaranje izložbe bilo je u ponedjeljak, 2. kolovoza s početkom u 21 sat u galeriji Doma kulture.

Osim predstavljanja umjetnika posebna su bila i glazbena iznenađenja – u službenom i neslužbenom dijelu pjevala je postirska klapa Pastura čiji je član i slikar Nejašmić, a svima je ipak najveći doživljaj bio bolski i brački proslavljeni pjevač Domagoj Dorotić i njegova izvedba Torna A Surriento.

Čestitke umjetnicima i ne propustite pogledati radove akademskog slikara Frane Radaka i njegovog učenika glazbenika koji je otkrio i oživio ljubav prema slikarstvu. Galerija Doma kulture otvorena je svaki dan od 19 do 23 sata.

Frane Radak, akademski slikar, učitelj likovne kulture i likovni pedagog, sudionik brojnih izložbi i humanitarnih kolonija, koji i sada iako je u mirovini i dalje radi sa istim žarom prenosi svoja iskustva novim mladim i onim starijim slikarskim talentima.

Školu primijenjenih umjetnosti završio je u Zagrebu 1957. godine. Na zagrebačkoj ALU diplomirao je 1963. godine u klasi prof. Otona Postružnika.

„Gotovo sve što sagradi sruši, pa ponovo gradi. Kakva energija gestualnog! (…) Gradi pa razgrađuje, tumba, umiruje, slika pastozno, pa lazurno, skriva i  prekriva, grebe, skida boju cijedi curke, pa ih zaustavlja. Kompozicija ispod kompozicije, nižu se i nestaju jedna ispod druge. (…) zanimljiva je svježina naviranja kolorističkog naboja te prepoznatljiva radakovska preobrazba predloška uz stilizaciju i minimalno zadržavanje sličnosti.

(…) U njegovom slikarstvu na kraju možemo sumirati prepoznatljive konstante u duhu kubizma i ekspresionizma, snažni kolorit, deformaciju i stilizaciju, dinamiku geste i nepredviđeni pokret crte. Radak vodi neprestani slikarski dijalog zapitujući se kroz višegodišnji rad tražeći nove recentne varijante likovnog činjenja“. (Mladen Mitar)

Zoran Nejašmić, glazbenik i samouki slikar, svoj je  poriv i poziv iz djetinjstva , nastavio , ali samo sa vremenskim odmakom. Uz mentorstvo akademskog slikara i likovnog pedagoga Frane Radaka, nastali su njegovi  prvi radovi koje se ovom izložbom prvi put javno predstavljaju.

Radovi su dio opusa koji je nastao u posljednje dvije godine, u ovom izazovnom vremenu, koje  je svima donijelo nove vidike ali i zatvorio brojna poglavlja izvan naše kontrole.

Zoran Nejašmić se  bavi glazbom  cijeli život, glazba i slikarstva kao i druge vrste umjetnosti, često se prožimaju i nerazdvojni su dio njegove osobnosti. U intenzivnoj i predanoj posvećenosti slikarstvu nastali su radovi koji ističu njegovu  prirodnu nadarenost, instinkt zapažanja i spremnost otkrivanja u traganju za vlastitim likovnim izričajem.