Tekst: S.B.

U Galeriji Centra za kulturu u Bolu otvorena je multimedijalna izložba video radova i kolaža “A familiar object” našeg cijenjenog likovnog umjetnika Marka Tadića. Izložba je dio programa Dana umjetničkog filma FILMS LIKE NO OTHER (nekada Lovely Days) koji se ove godine u Bolu održavaju po deseti put, prema ideji međunarodno priznate umjetnice Renate Poljak. 

Izložba Marka Tadića može se pogledati do 25. kolovoza u Bolu u Galeriji Centra za kulturu, a ulaz je slobodan. 

– Materijal s kojim radim su krhotine. U našem dijelu svijeta (bivša Jugoslavija), određene ideje bile su uklonjene i poništene nakon velikih socio-političkih promjena. Moglo bi se reći da su bile eliminirane drugim činjenicama i događanjima, zamijenjene novim vrijednostima, sistemima i značenjima. Ovi radovi ilustriraju konflikt između osobnog sjećanja i političke povijesti. Ove fotografije rađene tehnikom grebanja, crteži i objekti ilustriraju fragmente mogućeg svijeta. Ovi modeli ovdje su kako bi nam dopustili da zauzmemo poziciju mislioca, tvorca, fenomenološki korak unatrag kako bi se bolje razumjele stvari. Sada su one jednostavne, prihvatljive i mobilne; evociraju kombinaciju rada i igre. Ovo je strategija za demonumentalizaciju ideja i sistema- o svojim radovima rekao je Marko Tadić.  

Uz crteže i kolaže izložene u Bolu, dio multimedijalne izložbe su i dva video rada, filmovi “events meant to be forgotten” i “moving elements”. 

Film “events meant to be forgotten” vizualna je ekspresija snimljena na 16 mm filmu, zasnovana na arhivskim materijalima i pjesmi Hansa Magnusa Enzenbergera. Progovara o zaboravljenim ljudima, njihovim životima i njihovim djelima. Dvije fotografije pronađene su na zagrebačkom buvljaku; jedna pripada slavnom arhitektu (Vojtjeh Delfin), a druga slavnom skladatelju i muzikologu (Nikša Njirić). Film navodi na promišljanje o tom događaju, o iščezavanju i zaboravljivosti ljudi. 

Film “moving elements” hommage je autorima i djelima nastalima u zlatno doba Zagrebačke škole crtanog filma. Oslanjajući se na prepoznatljiv vizualni jezik tog razdoblja, film govori o kreativnim procesima koji dovode do stvaranja umjetničkih djela.

– Marko Tadić u svojem je radu dugoročno fasciniran nasljeđem modernizma. Tadićeve “akumulacije” slika i sadržaja predstavljaju različite oblike reprodukcije i rekonfiguracije, muzejskih izložbenih postava, fragmentirane imaginarne prizore izložbi, zbirki i muzeja, njihovu aproprijaciju, predstavljaju fiktivna mjesta institucije umjetnosti- kazala je o Tadićevom radu kustosica Branka Benčić. 

Radovi Marka Tadića predstavljali su Hrvatsku na 57. Bijenalu umjetnosti u Veneciji zajedno uz Tinu Gverović 2017. godine. Tadić je dobitnik niza nagrada (Vladimir Nazor, THT@MSU, Radoslav Putar). Završio smjer slikarstva na Accademia Delle Belle Arti u Firenci u Italiji, a njegova umjetnička praksa bazirana je na crtežu, kolažu, instalacijama i stop animaciji.

Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama te filmskim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu (Zagrebu, Ljubljani, Beču, Kasselu, Berlinu, Los Angelesu, New Yorku, Veneciji).

Uz praksu samostalnog umjetnika Marko Tadić radi kao voditelj brojnih umjetničkih radionica za djecu svih uzrasta, studente i odrasle. Član je umjetničkog žirija u Galeriji SC u razdoblju 2008. – 2011. Od 2018. je član galerijskog savjeta Galerije Striegl u Sisku, te predsjednik umjetničkog savjeta u galeriji CKO u Zagrebu. Od 2015. radi kao gost predavač na milanskoj NABA-i (Nuova Accademia di Belle Arti) na više predmeta vezanih uz teorijski i praktični dio dizajna izložbi. Od 2016. radi kao asistent, a od 2020. kao docent na slikarskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.