Kino Mediteran već nekoliko godina, marljivim radom, u naša primorska kina donosi svakakve filmske poslastice, često i prije prikazivanja na kopnu. No ovog puta se radi o nečem stvarno posebnom, naime riječ je o prvoj otočkoj premijeri i to upravo hrvatskog filma. Tako je film Osmi povjerenik, redatelja Ivana Salaja, bio prikazan sinoć u kinu Mediteran Supetar, a zbog velikog interesa biti će prikazan i danas.

Za projekciju danas u Supetru su otvorene i online rezervacije.

Mjesto snimanja je bio otok Brač. Snimalo se u Škripu, na svjetioniku Ražanj, u uvali Smrka i u Splitskoj. Brojni Nerežišćani i Škripjani su radili kao statisti, također i nekoliko Supetrana te supetarskih osnovnoškolaca.

Film je ekranizacija istoimenog popularnog romana Renata Baretića, koji prati mladog perspektivnog političara. Zbog brojnih političkih afera premijer ga odluči poslati na najudaljeniji naseljeni hrvatski otok Trećić. On tamo dolazi kao osmi povjerenik vlade i treba organizirati lokalne izbore. Usporeni životni ritam na otoku stoji u kontrastu s Baretićevim stilom pisanja, iz čega proizlaze brojne komične situacije, tako da će biti jako zanimljivo vidjeti filmsku realizaciju. Na premijeri filma će prisutstvovati redatelj Ivan Salaj, glumci Frano Mašković, Ivo Gregurević i Nadia Cvitanović, producent Jozo Patljak, dirktor fotografije Slobodan Trninić, kostimografkinja Morana Starčević te autor romana Renato Baretić.

Prikazivanje uskoro možemo očekivati i u kinu Mediteran Bol, a točan datum ćemo naknadno objaviti.