Uz svečanu ceremoniju i projekciju dijela filmova iz natjecateljskog programa u Kinu Mediteran Bol sinoć je otvoreno 56. izdanje Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece.

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece svake se godine održava u drugom gradu. Nakon prošlogodišnje manifestacije održane u Sisku, iduća četiri dana Bol na Braču postat će mjesto gdje se gleda, priča i živi film.

Reviju s otvorili Alen Munitić, direktor Kina Mediteran, Matko Burić v.t. tajnik Hrvatskog filmskog saveza i Sanja Zanki Pejić, voditeljica obrazovnih programa.

Kao središnje slavlje hrvatskog osnovnoškolskog film Reviju su podržale brojne državne i lokalne institucije. Uz Hrvatski audiovizualni centar i Hrvatsku zajednicu tehničke kulture, organizacijski je partner Revije uvijek udruga koja lokalno radi na promociji medijske pismenosti, a u Bolu je to Kino Mediteran koje tijekom cijele godine na našim otocima prikazuje recentnu domaću i europsku kinematografiju.

U Kinu Mediteran Bol, gdje se za svečano otvaranje tražilo sjedalo više, publici se obratio Alen Munitić, ovogodišnji suorganizator Revije i direktor Kina Mediteran.

Nama je izuzetno drago da smo ugostili Reviju u mjesecima izvan sezone jer obično svi otoke posjećuju ljeti, a nama je jesenski i zimski period izuzetno važan, jer se posebno fokusiramo na dječje filmove i suradnju s osnovnim i srednjim školama u svim gradovima u kojima radimo. Zahvaljujem se Hrvatskom filmskom savezu na tome što nam je ukazao povjerenje i dao priliku da budemo suorganizatori Revije, kao i Općini Bol i Centru za kulturu Bol.

 Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece je po 56. put presjek najkvalitetnijeg filmskog stvaralaštva djece. I ove je godine stigao veliki broj prijava, a u natjecateljski program ušlo je čak 89 filmova.  Hrvatski filmski savez najčvršća je stijena Revije posljednjih 56. godina te se trudi da svake godine filmski oživi neku novu lokaciju i dovede mlade filmaše iz drugih dijelova Hrvatske. Prisutne u publici pozdravio je i Matko Burić, v.d. tajnik Hrvatskog filmskog saveza.

Drago nam je da imamo prilike Reviju svake godine seliti u drugo mjesto i na taj način lokalno poticati medijsku pismenost u različitim dijelovima Republike Hrvatske te se nadam, jednom kad Revija završi, da će dio programa i iskustva s Revije ostati i prenositi daljnju medijsku pismenost i ljubav prema filmu.

Prisutni u publici bili su i članovi stručnog i dječjeg žirija koji će na kraju Revije dodijeliti nagrade u šest kategorija. Članove stručnog žirija čine Maja Flego, savjetnica u Uredu pravobraniteljice za djecu, redatelj i snimatelj Boris Poljak te animatorica Petra Zlonoga. Dječji žiri ove godine čine učenici Osnovne škole Bol, prijatelji iz Enimation festivala iz Slovenije te prijatelji iz Giffoni film festivala iz Italije koji će stručno ocijeniti i pregledati svih 89 filmova, te na kraju dodijeliti nagradu najboljima.

A dokaz da Brač uistinu živi filmski život posljednjih tjedan dana, posvećenih upravo najmlađima, zasigurno jest i činjenica da je nakon Makarske i Siska senzorno-motorička radionica za djecu s intelektualnim poteškoćama održana i u Nerežišću u suradnji s Udrugom Brački pupoljci. Također, u suradnji s OŠ Supetar i Područnom školom Nerežišća održana je radionica za animirani film. Nastali filmovi prikazani su na svečanom otvorenju.

Zatim je ovogodišnju Reviju i službeno otvorila voditeljica obrazovnih programa Sanja Zanki Pejić. Nakon svečanog otvorenja uslijedili su projekcija prvog dijela filmova iz natjecateljskog programa te razgovori s autorima.

56. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u Bolu trajat će do nedjelje, 7. listopada tako da svi zainteresirani imaju puno prilika zaviriti u najkvalitetnije od osnovnoškolskog filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj. Kompletan festivalski program je besplatan.