Bol na Braču postaje središte osnovnoškolskog filmskog stvaralaštva – od 4. do 7. listopada održat će se 56. izdanje Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, Kina Mediteran Bol i Festivala Mediteranskog Filma Split.

Ove je godine za 56. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece pristigao je velik broj zanimljivih i kvalitetnih filmova od kojih su članovi selekcijske komisije, montažer Slaven Zečević i redateljice Čejen Černić i Sonja Tarokić, u konkurenciju odabrali čak 89 naslova. O najboljim naslovima ovogodišnje Revije odlučivat će dva žirija – stručni u sastavu: Maja Flego,novinarka i savjetnica u Uredu pravobraniteljice za djecu, direktor fotografije Boris Poljak i animatorica Petra Zlonoga te dječji žiri koji nam ove godine osim djece iz Hrvatske, odnosno Bola, čine i mali filmski profesionalci iz Italije i Slovenije.

Revija počinje u četvrtak, 4. listopada u 20 sati svečanim otvaranjem u sklopu kojeg će biti prikazani nastali animirani filmovi u sklopu radionica, ali i prvi dio filmova iz natjecateljskog programa. Petak i subota uključuju cjelodnevne projekcije filmova iz konkurencije, dok će svečana dodjela nagrada i zatvaranje Revije slijediti u nedjelju, 7. listopada u 10 sati.

Popratni program uključuje dva cjelovečernja igrana filma: u petak, 2. listopada u 19,30 sati bit će prikazan igrani film, Uvijek svoja u režiji Emilie Deleuze koji je svoju hrvatsku premijeru imao na Motovun film festivalu. Priča je to o 13-godišnjoj Aurori koja, neki bi rekli, vodi dosadan život. Ali Aurorin život nije nimalo jednostavan jer je svakodnevno suočena s raznim očekivanjima njene okoline: dobre ocjene u školi, popularnost, ljepota… Uz sve to Aurora je tvrdoglava, prkosna, oštra jezika i beskompromisnog stava prema životu, dečkima, roditeljima i prijateljima. Kada se na sve to doda novi učitelj francuskog jezika, prijetnje da će biti poslana u internat, prve ljubavi i pjevanje u bendu, Aurorin život podsjeća na humorističnu psihološku dramu.

U subotu, 3. listopada u 19,30 sati bit će prikazan švedski animirani film Gordon i Paddy. Ova interesantna detektivska priča počinje prije odlaska u mirovinu šumskog šefa policije Gordona. Gordon mora pronaći novog pomoćnika, a čini se da je Paddy, pametni miš osjetljiva njuha, dobar kandidat. Oni će morati riješiti Gordonov posljednji slučaj, tajnu nestalih oraha. Tko je vjeverici ukrao orahe, lisica ili netko treći – Gordon i Paddy uskoro će saznati.

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece jedina je manifestacija u Hrvatskoj posvećena isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca. Četiri dana Revije donose jedinstvenu priliku za upoznavanjem filmskih radova najmlađih generacija filmaša i filmašica, a Bol na Braču postaje najznačajnije jesensko filmsko središte osnovnoškolaca i svih ljubitelja filma. Revija se održava u partnerstvu s Centrom za kulturu Bol i Općinom Bol.

Kompletan program Revije je besplatan, a programski raspored možete pronaći ovdje.

U Bolu počinje 56. Revija hrvatskoga filmskog stvaralaštva djece