Tekst: Jadranka Nejašmić | Foto: Frane Šitum / Šime Strikoman

Bolska knjižnica “Hrvatska čitaonica” u sklopu kulturne manifestacije “Bolsko lito” sudjelovala je sa sedam programa. Broj skroman, a zahtjevnost organizacije velika.

Predstavljanje  knjige “Prostorne čarolije” i predavanje “Život u suvremenim naseljima” dr.sc. Ivana Šimunovića dalo je vrlo snažan poticaj za osviještenjem prostora: prirodnih ljepota, arhitekture i narušavanja njihove skladnosti.

Postavljanje i otkrivanje spomen obilježja Franu Radiću, bolskom polihistoru, pedagogu, arheologu, prevoditelju, kulturnom i javnom djelatniku zahtijevalo je višemjesečni rad.
Brončani odljev na kamenoj podlozi, rad Frane Šituma, magistra kiparstva  iz Splita, duboko je promišljano umjetničko ostvarenje koje će sačuvati sjećanje na život i djelo skoro potpuno zaboravljenog bolskog velikana duha. Knjižnica će biti izdavač najavljene knjige o Franu Radiću. Od planiranog autorskog djela dr. sc. Franka Oreba, najboljeg suvremenog poznavatelja njegovog stvaralaštva, prerasla je u vrlo obiman zbornik radova, skoro 400 stranica, koji zahtijeva posebnu pripremu i obradu, svakodnevne kontakte sa suradnicima. Vjerujemo u skoru objavu.

“Terra Croatica – Bročko blogo”, čiji su autori: ravnateljice knjižnice Jadranke Nejašmić i Šime Strikomana, obiman je projekt koji će, režiranom fotografijom i riječju na sugestivan i jednostavan način ispričati povijest kultura koje su se smjenjivale na Braču, prenijeti ono što trajno dijelimo s ljudima koji su nam prethodili i kroz priče, koje su se prepričavale iz koljena na koljeno, približiti se njihovim emocijama, strahovima i vjerovanjima.
Bi će to jedinstveni prikaz bračke kulturne i bajkovite povijesti, ujedno i prirodnih fenomena. Do sada je snimljeno deset scena, čije predstavljanje je započeto prošle sezone, a ovoga ljeta nastavljeno uz znanstvena predavanja stručnjaka:

akad. Josip Bratulić: “Postanak, važnost i književno-povijesna vrijednost Povaljske listine”  uz projekciju scene “Nastanak Povaljske listine”,
dr.sc. Tvrtko Korbar: “Geološka građa otoka Brača” uz projekciju dvije scene: “Koloč i macići” i “Illyrios Brentos, nimfe i Dalmatika”,
dr.sc. Jakov Karmelić: “Ne doj muoru da hi poguco” uz projekciju scene “Pruž’ ruku Bože”,
blagoslov ribara, mreža i brodova na Tijelovo,
dr.sc. Radoslav Bužančić: “Bračka graditeljska baština od rane renesanse do baroka” uz projekciju scene “Juraj Dalmatinac na Braču” i
Goran Gabrić: “Bračko podzemlje” uz projekciju scene “Orkomarin u Veloj Slatini”.

U svim snimljenim scenama sudjelovalo je 150 statista iz raznih bračkih mjesta i 97 suradnika s našega otoka i iz mnogih hrvatskih gradova.

Bolska publika, željna saznanja o bogatoj bračkoj kulturnoj i prirodnoj baštini, prepoznala je kvalitetu programa i nagrađivala organizatore i predavače svojom nazočnošću i pohvalama.

Hvala svima na toplim i poticajnim riječima!

Hvala svima koji su pomogli u ostvarenju ovog programa, nadasve djelatnicima komunalnog poduzeća Grabov rat.

Na žalost, u uvodnoj riječi programske knjižice “Bolskog lita”, među većim lokalnim projektima koji su obogatili ovu kulturnu manifestaciju, nema programa knjižnice koji se već godinama organizira pod imenom HUM / CROART, a cilj mu je promidžba hrvatske kulture i umjetnosti.