Na Prvoj međunarodnoj konferenciji o zelenim i održivim knjižnicama „Let’s go green!“, koja će se održati od 8. – 10. studenog u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, uz četrdeset ustanova iz cijeloga svijeta, sudjelovat će i Općinska knjižnica „Hrvatska čitaonica“. Ravnateljica Jadranka Nejašmić, uz asistenciju Nikice Trutanića, predstavit će tri projekta koji su proizvod suradnje sa Šimom Strikomanom: „Brač: kamen i voda“, „Zmajevo selo“ i „Terra Croatica – Bročko blogo“.

U projektima je sudjelovalo 270 statista i izvođača i 150 suradnika.

U njima su sadržana tri osnovna elementa na kojima bi se trebao zasnivati održivi razvoj turizma na ovim našim prostorima: edukacija, osvješćivanje, u prvom redu djece i mladih, o vrijednosti i značaju naslijeđa, njihova edukacija, osvješćivanje o vrijednosti i ekonomskoj iskoristivosti baštine, stvaranje baštinskih animatora i ambasadora koji će promovirati svoju kulturu i dalje raditi na animaciji posjetitelja, valorizacija naše bogate kulturne baštine i njezina promidžba kao osnova turističke ponude.
Krajnji cilj jest postizanje empatije kod naših gostiju za percepcijom otoka Brača kao kulturne destinacije s cjelogodišnjom ponudom.

Organizator konferencije je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, a suorganizator Hrvatsko knjižničarsko društvo.
Zelene i održive knjižnice predstavljaju novu granu knjižničarstva. Njihov cilj je educiranje korisnika, promicanje i popularizacija održivog razvoja.
Konferencija će pružiti priliku sudionicima susresti se s najnovijim trendovima u razvoju ovog novog polja, razmijeniti iskustva i primjere najbolje prakse.

Ana Rubić, članica Organizacijskog i Programskog odbora konferencije, izjavila je: „Prijavljeni programi nisu ni ‘do koljena’ onima u organizaciji ‘Hrvatske čitaonice’“.