Boljanin Frane Radić bio je uvaženi hrvatski arheolog. Bogato  Radićevo stvaralaštvo, te njegov život i djelo u četvrtak navečer predstavili su Jadranka Nejašmić, ravnateljica „Hrvatske čitaonice“ i dr. sc. Jakov Karmelić, baš u Teatrinu, koji je nekoć bio vrt kuće Frane Radića. Veliki je bio interes Boljana i domaće publike za život i značenje ovog bolskog velikana. Nakon predavanja u Teatrinu, u Vužića kali spomen ploču, rad akademskog kipara Frane Šituma, svečano je otkrila Katarina Pavešić, pranećakinja Frane Radića.

Predavanje u Teatrinu kao i postavljanje spomen ploče organizirala je Općinska knjižnica “Hrvatska čitaonica” uz podršku Općine Bol.

Na predavanju u Teatrinu najavljeno je izdavanje knjige i zbornika o velikanu Franu Radiću kojem je Bol ovom prilikom odao posebnu i zasluženu čast. Frane Radić rođen je u Bolu 1857. godine. Studirao je arhitekturu u Beču i bio učitelj u više dalmatinskih mjesta. Po Dalmaciji i otocima istraživao je arheološke lokalitete, posebice starohrvatske. Pisao je o grčkim i rimskim napisima iz Lumbarde na Korčuli, te o starohrvatskim crkvicama. Godine 1895–1904. bio je glavni urednik časopisa Starohrvatska prosvjeta, u kojoj je objavio svoje glavne radove.
Posljednja dva desetljeća života proživio je u rodnom Bolu.

Općina Bol organizirala je domjenak za sve prisutne u Domu kulture u čast otkrivanja spomen obilježja velikanu Franu Radiću.