Općinska knjižnica
„Hrvatska čitaonica“ Bol

IZVJEŠĆE O RADU
za 2018. godinu.

 

Sveukupni prihod „Hrvatske čitaonice“ u 2018. god. iznosi 322. 989,00 kn, od toga je 278.596,45,00 kn iz proračuna Osnivača, 32.000,00 kn Ministarstva kulture, 2.000,00 kn Turističke zajednice i 12.000,00 vlastitih sredstava.

Troškovi honorara stalne i sezonske djelatnice iznose 214.596,45 kn, za nabavu knjižne i neknjižne građe utrošeno je 67.358,64 kn, a za programsku djelatnost 12.000,00 kn, ostalo su materijalni i drugi troškovi.

Ukupno je nabavljeno 785 knjiga na 4 jezika, od toga 253 za djecu i mladež, i 4 naslova časopisa. Iz otkupa Ministarstva kulture je 58 knjiga, a 47 je darovanih.

Fundus sadrži 22 956 knjiga. Smješten je u prostoru od 83 m², od čega je prostor za korisnike 60 m² sa 8 sjedećih mjesta.

Novi kompjutor nabavljen je sredstvima Ministarstva kulture.

Ukupan broj članova je 350, među kojima je 160 gostiju.

U slobodnoj maloj knjižnici na rivi u BookCrossing posudbi razmijenjeno je oko 200 knjiga.

Svojim radnim vremenom od 9-13 i od 20-22 sata, knjižnica se u sezoni prilagođava potrebama ljetnih korisnika koji je rado posjećuju i koriste se njezinim uslugama.

U suradnji sa školskim knjižničarima, profesorima i odgajateljicama, djeca iz osnovne škole i vrtića više puta tijekom godine organizirano su posjećivala knjižnicu, upoznavali se njezinim bogatim fundusom i slušali čitanje priča. U suradnji s njima organiziran je i program u „Noći knjige“.

Predstavljena je knjiga dr. sc. Ive Šimunovića: „Prostorne čarolije“.

U suradnji sa Šimom Strikomanom nastavljen je rad na projektu „Terra Croatica – Bročko blogo“ kojim je cilj prikazati 10 000 godina bračke kulturne i bajkovite povijesti.

Snimljene su sljedeće scene:

Juraj Dalmatinac na Braču – u pučiškom kamenolomu i u župnoj crkvi u Gornjem Humcu,
Illyrios Brentos, nimfe i Delamtika – pored Nadsela,
Pruž’ ruku, Bože! – blagoslov ribara, mreža i brodova na Tijelovo u Bolu,
Povaljska listina – u dominikanskom samostanu u Bolu i
Gospa Karmelska – u Nerežišćima.

Za potrebe snimanja posuđeni su kostimi i rekvizita u HNK-u Zagreb, HNK-u Split, HNK-u Osijek, Udruzi obrtnika grada Šibenika i u benediktinskom samostanu Ćokovac na Pašmanu,  pojedini su šivani. Nakit je izrađen prema originalima iz Arheološkog muzeja u Splitu, cipele su također ručno rađene.

U jedanaest snimljenih scena, u ovoj i protekloj godini, sudjelovalo je 270 statista sa cijeloga otoka i 150 suradnika iz raznih hrvatskih mjesta i gradova.

Snimljeni materijal prikazan je bolskoj publici tijekom ljeta uz znanstvena predavanja stručnjaka:
akad. Josip Bratulić: „Postanak, važnost i književno-povijesna vrijednost Povaljske listine“;
dr.sc. Tvrtko Korbar: „Geološka građa otoka Brača kroz prikaz nove osnovne geološke karte“;
dr.sc. Jakov Karmelić: „Ne doj muoru da hi poguco“;
dr.sc. Radoslav Bužančić: „Bračka graditeljska baština od rane renesanse do baroka“ i
Goran Gabrić: „Bračko podzemlje“.

Na 1. međunarodnoj konferenciji o zelenim i održivim knjižnicama „Let’s Go Green!“, održanoj od 8. do 10. studenog  u Zagrebu u organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice,  sudjelovala je i „Hrvatska čitaonica“. Izlagači i sudionici iz više od 20 zemalja svijeta razmijenili su iskustva i primjere dobre prakse.

Predstavljeni su projekti: „Zmajevo selo“ – predstava i film, „Brač: kamen i voda“ – film i „Terra Croatica – Bročko blogo“.

Knjižnica je inicirala postavljanje spomen obilježja Franu Radiću. Autor je Frane Šitum, mag. kiparstva, a postavljeno je na njegovoj kući 2. kolovoza uz predstavljanje njegovog života i djela.

Nakon dvije godine intenzivnog rada, pripremljen je za tiskanje zbornik radova o bolskom velikanu duha Franu Radiću kojeg su izdavači „Hrvatska čitaonica“ i Naklada Bošković, a urednici dr. sc. Jakov Karmelić i Jadranka Nejašmić.

Rukopis za knjigu „Bolski glazbeni spomenar 1996. – 2018.“, autorice Jadranke Nejašmić, nakon dvogodišnjeg rada predan je na dizajnersku i grafičku obradu.

ravnateljica „Hrvatske čitaonice“
Jadranka Nejašmić