Općinska knjižnica „Hrvatska čitaonica“ organizira predavanje Zorana Kojdića: „Otkrivenje u Zmajevoj špilji“ i predstavljanje scene „Zmajeva špilja – bračka Sikstina“  iz projekta „Terra Croatica – Bročko blogo“ , autora Jadranke Nejašmić i Šime Strikomana, u subotu, 24. kolovoza, u dvorištu knjižnice s početkom u 21.00 sat.

Ovo je posljednji u nizu programa bolske knjižnice ove sezone o bračkoj kulturnoj baštini u sklopu dugogodišnjeg projekta HUM/CROART kojem je cilj promidžbe hrvatske kulture i umjetnosti.

Među murvičkim pustinjama, Zmajeva špilja je najstarije prebivalište pustinjaka u kojoj možemo pratiti kontinuitet življenja od ranog kršćanstva do naših dana.

U njoj se nalaze reljefi uklesani u živoj stijeni koje „nije moguće ni stilski ni vremenski odrediti“ (D. Domančić) i za koje se ne može pouzdano reći tko i kada ih je napravio.

Je li riječ o „originalnom spomeniku iz starokršćanskog monaškog (cenobitskog) života“, kao što smatra Josip Ham ili su reljefe izradili poljički svećenici glagoljaši u XV. st. prema Apokalipsi iz Knjige otkrivenja sv. Ivana Krstitelja, kako smatraju svećenici don Ante Škobalj i msgr. dr. Juraj Batelja?

O ovoj kao i o nizu drugih dilema i znanstvenih mišljenja o jedinstvenoj pećini koja „čuva osebujan svijet koji kao da se preselio iz snoviđenja“ (P. Šimunović) saznat ćemo od dugogodišnjeg vodiča i čuvara te bračke Sikstine – Zorana Kojdića.

On je ujedno glumio u predstavi „Zmajevo selo“ i u sceni iz projekta „Terra Croatica  – Bročko blogo“ svećenika glagoljaša Jurja Dubravića koji je 1450. godine, u nemirnim vremenima turskog zuluma, došao iz Poljica i u ovoj murvičkoj špilji pronašao svoj mir.

Dobitnik je priznanja Turističke zajednice općine Bol za obogaćivanje bolske izletničke ponude 2009. god., Zahvalnice za doprinos razvoju i ugledu općine Bol u 2015. god. i priznanja Hrvatske turističke zajednice Čovjek – ključ uspjeha u turizmu, djelatnik godine 2016. u kategoriji turistički vodič.