Općinska knjižnica Hrvatska čitaonica  organizira predavanje dr. sc. Josipa Vrandečića o vezama Bračana i Poljičana koje sežu još u 11. st., u petak, 16. kolovoza, u dvorištu knjižnice s početkom u 21.00 sat.

Jadranka Nejašmić predstavit će tri scene posvećene sv. Jurju, zaštitniku Brača i Poljica: Sv. Juraj u Straževniku – blagoslov poja, Jurjevski kris na Jurjevu bardu i Zvirine stope, snimljene u sklopu projekta  Terra Croatica – Bročko blogo.

Dr. sc. Josip Vrandečić podrijetlom je iz Pučišća. Diplomirao je povijest i sociologiju na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zadru, magistrirao je na postdiplomskom studiju Sveučilišta u Zagrebu na temi “Dvije Dalmacije” za vrijeme osmanlijskih ratova u XVI. stoljeću, a doktorirao na Yale-u, SAD, na temi iz hrvatske povijesti: The Autonomist Movement in Austrian Province Dalmatia 1814-1914., koja je objavljena u hrvatskom i engleskom prijevodu.

Redovni je profesor na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu, a predaje i na doktorskim studijima Katoličko bogoslovnog fakulteta u Splitu i Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Objavio je 16 knjiga, od kojih četiri autorske i 160 znanstvenih i stručnih članaka.  Član je uredništva Književnog kruga u Splitu i glavni urednik Bračkog zbornika.