Tekst: Jadranka Nejašmić

Kulturnu manifestaciju Bolsko lito utemeljila je 1989. godine Jadranka Nejašmić, referentica za kulturu, zabavu i animaciju u Hotelskom poduzeću Zlatni rat.
Uz pomoć tadašnjeg direktora kadrovskog sektora u istom poduzeću i amaterskog glazbenika Anđelka Karninčića i u suradnji s glumcem Ratkom Glavinom, vlasnikom estradne agencije u Splitu, osmišljen je, organiziran i ostvaren, u razdoblju od 1. ožujka do 30 listopada 1989. god., 171 kulturni i zabavni program:
13 koncerata klasične glazbe u župnoj crkvi i 2 u tadašnjem Yugotours klubu u hotelu Bretanide,
6 koncerata opernih arija na pjaci hotela Bretanide,
11 folklornih koncerata,
5 rock koncerata (Jura Stublić i Film, Crvena jabuka, Hari – Mata – Hari, Đavoli i Psihomodo pop ),
izbor za Miss ljeta uz grupu Magazin i
koncert Puhačkog orkestra Bolshoi teatra na Centralnom teniskom stadionu,
7 modnih revija na bazenu hotela Bretanide,
38 koncerata Tria Gušt i 9 koncerata Kvinteta Split na Studencu i pjaci Bretanide,
37 koncerata klape Boduli i 15 koncerata klape Vala u restoranima: Vidovica, Dva Ferala, Kaštil i vinarskom podrumu,
2 koncerta sa stranim izvođačima u plažnom objektu Borak,
Jazz klub, cijelo ljeto, u noćnom baru hotela Elaphusa, s Marijom Mavrinom, Nevenom Frangešom, Salihom Sadikovićem i Pečenkom, dok su im posebni gosti bili: Josipa Lisac, Zdenka Kovačićek i Dino Dvornik,
kazališna predstava Tko pjeva zlo ne misli, u izvedbi Glumačke družine Histrioni, na Velom mostu.
Duži angažman imalo je 13 glazbenih ansambala na hotelskim terasama i animator Ćubi, voditelj animacije.

Organizirano je ujedno više teniskih turnira sa svečanim otvorenjem i kulturno-gastronomskim programom:
Međunarodni JAT-ov teniski turnir za službenike JAT-ovih poslovnica i turističkih agencija,
Ceawford Cup – međunarodno ekipno prvenstvo za veterane (13 zemalja),
Elaphusa Cup, Galea Cup, Golden Cape Trophy, Adriatic Coast,
18th World Tennis Championships for Doctors – tiskan je dnevni bilten u formi stripa na engleskom jeziku, autor Ivica Jakšić Puko.
Jadranka Nejašmić radila je na osmišljavanju kulturnog programa, protokolu i vođenju otvaranja teniskih turnira i kao turistički vodič – vođenje u šetnju kroz prošlost i sadašnjost Bola.

Ovaj obiman i zahtijevan program ostvaren je uz ogromnu podršku i svesrdnu pomoć svih djelatnika objekata u kojima se odvijao. Posebno dragocjena suradnja bila je s Marijom Petojević, direktoricom hotela Elaphusa, pokojnim Ivom Martinićem, dir. hotela Bretanide, Željanom Marinković, sada Cvitanić, tajnicom dir. Jerka Martinića, pokojnom Nadom Marinković, domaćicom hotela Elaphusa i Jerkom Karan, u to vrijeme jedinom informatički pismenom osobom.

Za honorar izvođača Hotelsko poduzeće Zlatni rat izdvojilo je 240 000 DM.
Ukupno je ostvareno: 3845 pansiona za izvođače i 95 transfera na relaciji Bol – Supetar – Bol.

Druga bračka tiskara na Loži, u kojoj je bio šef Stipe Karmelić, grafičar po struci, a suradnici: Žana Siminijati i Kolja Dvornik, dizajneri u Zlatnom ratu, izradila je sav promidžbeni materijal (tiskan ili ručno): 400 plakata, 10 000 letaka, 1000 biltena za teniski turnir liječnika, objavila 100 radio reklama, napravila 30 samostojećih tabli 70 x 100 cm i 3 viseće 210 x 100 cm, i u suradnji s Vladimirom Stražom, vlasnikom grafičkog studija u Zagrebu: 1500 bedževa, 300 majica, 400 medalja.
Tijekom sezone izdano je 2000 video kaseta, 3000 omotnica za video kasete, otkupljeno je oko 400 dijapozitiva, snimljeni su TV spotovi na Zlatnom ratu, pripremljeni su: novogodišnja čestitka, kalendar i prospekt za sljedeću godinu.