Autori projekta „Terra Croatica – Bročko blogo“, ravnateljica „Hrvatske čitaonice“ Jadranka Nejašmić i Šime Strikoman, uz već prije snimljene scene iz ilirskog i rimskog razdoblja na Braču, dolaska Jurja Dalmatinca po kamen za izgradnju šibenske katedrale, nastanka  Povaljske listine,  blagoslova ribara, mreža i brodova na Tijelovo, Gospe Karmelske u Nerežišćima, prirodnog fenomena Koloč i mitoloških bića: vila, macića, Orkomarina i nimfa, obogatili su svoj projekt novim scenama posvećenim bračkom zaštitniku sv. Jurju.

Taj rimski vojskovođa i kršćanski mučenik zaštitnik je konja, ratara i pastira te osobito sitne stoke, što je u potpunosti prikladno bračkom pastoralnom okruženju. U vrijeme njegove svetkovine uzimaju se ovce na pašu (u najam), obavlja se prvo muženje, odvajaju janjci, naplaćuje pašarina – „jurjevšćina“.

Čobani bi vazimoli trovu na pašu, učinili bi kontrat s gospodoron od Jurjeva do Jurjeva i ploćali bidu u siru, vuni ili joncima.

Sv. Juraj zaštitnik je zemlje, usjeva i zelenila. Blagoslov polja sačuvan je još kod Pražničana.

Hodočaste oni sv. Jurju zazivajući njegov blagoslov i moleći ga za obilan urod njihovih polja.

Od munje, grada i groma, od zla vrimena, tebe molimo, usliši nas!
Plodove zemlje nam dati i uzdržati, tebe molimo, usliši nas!

Crkvica sv. Jurja, na rubu nekadašnjeg drevnog srednjovjekovnog naselja Straževnika, u blizini je Gornjega Humca. Bila je njegova župna crkva. Prvi put spominje se 1111. god. pa je tako najstarija crkva na Braču koja se javlja u povijesnim izvorima. Njezin zvonik na preslicu građen je kad i crkva što ga čini „najstarijim poznatim zvonikom na preslicu u Dalmaciji“ (D. Domančić).
U njoj je vrijedan renesansni reljef čiji gornji dio prikazuje ispaćena Krista u klečećem stavu kojeg podržavaju dva anđela, a datira iz 15. st. i pripisuje se Nikoli Firentincu, dok donji dio reljefa, koji prikazuje borbu sv. Jurja s krilatim zmajem što izlazi iz pećine, upućuje na bračkoga renesansnog kipara Nikolu Lazanića iz 16. st.
Trenutno se nalazi na restauraciji.

Glumci: Don Pave Gospodnetić, župnik u Pučišćima i Pražnicama, Marko Koljatić, Ante i Vito Kusanović, Tončica Vladislavić, Petar i Matea Klinčić, Marko, Vini i Silvija Buvinić, Jakša i Filip Kuzmanić, Vicenca i Josip Arbunić, Ivan Jerčić, Jure Goić i Marija Kusanović (89 godina) iz Pražnica.

Frizure je napravila Štefica Ćurin.
Scenu i kostime  osmislila je Jadranka Nejašmić. Redatelj i direktor fotografije je Šime Strikoman, a njegovi asistenti su: Božo Nejašmić i dr. sc.Vjekoslav Koljatić.

Zahvaljujemo: dr. sc.Vjekoslavu Koljatiću na kontaktu s glumcima, Andreji Matoković, kustosici Muzeja otoka Brača, na stručnim savjetima, Mariji Kusanović na kazivanju običaja, Fanici Katić na posudbi starinskih rekamonih košuji, Kseniji Bodlović na posudbi pleta, Sandri Eterović na posudbi haljinice i jaknice i FD „Krejonca“ na posudbi kostima.