Foto: Šime Strikoman

Autori projekta „Terra Croatica – Bročko blogo“, Jadranka Nejašmić i Šime Strikoman, snimili su drugi dio scene iz života pustinjaka u Dračevoj luci.

Glumci: Ivan Anić, Tonči Žuljević i Tiho Pavišić.

Zahvaljujemo na posudbi kostima Srećku Šestanu, intendantu, Damiru Pundi, dir. tehnike i garderobijerki Zdravki Drlje iz HNK Split, na darovanom vinu Boži Nejašmiću.

Pod brdom Hib iznad Murvice samostan je pustinjaka Dračeva luka kojeg su utemeljili 1512. god. Toma iz Duća i Luka iz Poljica. U njemu je bivalo i do šesnaest svećenika, sluga i sluškinja.
Posljednjih godina djelovanja, službu su obavljali dominikanci iz Bola. Od 1946. god. Pustinja je napuštena. Noću, 21. prosinca 1955. god. izbio je požar i uništio veći dio samostana.
U Župni ured u Bolu prenesen je dio arhiva, a u muzeju dominikanskog samostana čuva se hrvatski glagoljski prvotisak misala po zakonu rimskoga dvora iz 1483. god. i sakristijski ormar na čijim ladicama su glagoljskim pismom ispisani natpisi za pojedine vrste misnoga ruha. Pustinja Blaca je otkupila jedan ormar s knjigama.