Predstavljanje knjige
Jadranka Nejašmić: Bolski glazbeni spomenar,1996. – 2017.
Grafičko oblikovanje:  Nera Nejašmić Kozina
Nakladnik: Općinska knjižnica Hrvatska čitaonica Bol

 

Predstaviti knjigu u božićno vrijeme, lišeni turističke buke i nervoze, pred više od stotinu dragih ljudi svih generacija koji cijene važnost glazbenog obrazovanja i doprinos Škole zajednici, bila je posebna radost. Izlistana su mnoga sjećanja, nakon svakog osvrta, a pročitano ih je osamnaest (učenika, profesora, roditelja, suradnika), pozitivna energija sve više je ispunjavala blagdanski ukrašen prostor  Doma kulture, tople emocije napajale su srca, a suze radosnice mnogima potekle niz obraze.

Mišljenje prof. Jakše Zlatara da ovakvu monografiju nema niti jedna glazbena škola kao ni jedna od četiri muzičke akademije u Hrvatskoj velika pohvala je knjizi.

Dušu su nam razgalili mladi bolski glazbenici Ema Tomić i Mlado Karmelić, a od vrhunskog muziciranja mladih virtuoza Filip Miškovića i Tomislava Damjanovića, pred kojima je sjajna budućnost, zastajao je dah. Župni zbor pod ravnanjem maestra Vinka Karmelića zaokružio je slavljenje knjige Bolskom kolendom.

U knjigu Bolski glazbeni spomenar, 1996. – 2017. utkano je dvadeset godina moje bezuvjetne ljubavi prema svoj djeci koja su pohađala bolsku Glazbenu školu, svim profesorima koji su im prenijeli svoje znanje, suradnicima i dobrotvorima koji su na razne načine skrbili o radu Škole kao i dvije godine sakupljanja, odabira, unošenja i  sistematiziranja građe.

Posvetila sam je mojima najmilijima: Boži, Neri, Petru i mom malom Karlu.

Kad se rodila ideja za pisanjem knjige, dileme tko će je dizajnirati nije bilo. Nera je s radošću prihvatila, stručno grafički oblikovala i bogato opremila. Zahvalan sam joj na zajedničkom stvaranju.

Hvala svima koji su svojim pisanim osvrtom i fotografijama obogatili knjigu, suradnicima u istraživanju bolske glazbene povijesti, nadasve padru Ivi Plenkoviću i gospodinu Ivanu Armandi, gospođi Katarini Drpić na akcentuaciji teksta, Mariji Tomaš na pripremi fotodokumentacije. Hvala Općini Bol na financijskoj potpori

rekla je autorica.

Knjigu su na dar dobili svi učenici, profesori i dobrotvori Glazbene škole Josipa Hatzea Split Područne glazbene škole Bol, suradnici na knjizi kao i svi bolski glazbenici, amateri i profesionalci.