U organizaciji Općinske knjižnice Hrvatska čitaonica  u Bolu dr. sc. Vanja Kovačić održat će predavanje Ranokršćanski spomenici na otoku Braču u utorak, 10 kolovoza, u dvorištu knjižnice s početkom u 21.00 sat.

Jadranka Nejašmić, ravnateljica knjižnice, ujedno će predstaviti scene Ranokršćanski mozaici u bazilici Sanctus Petrus i Benediktinka opatija u Povljima

snimljene u sklopu projekta  Terra Croatica – Broško blogo.

Dr. sc. Vanja Kovačić, povjesničarka umjetnosti i dugogodišnja konzervatorica u Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Splitu i Konzervatorskom odjelu Split, znanstvenica je koja je veliki dio radnoga vijeka posvetila istraživanju bračkih ranokršćanskih lokaliteta (Mirje kod Postira, crkva u Postirima, kasnoantički sklop na Glavici u Bolu).

Ujedno je izradila inventare više sakralnih i muzejskih pa tako i zbiru dominikanskog samostana sv. Marije Milosne u Bolu te koncept postava brojnih izložbi, od kojih su s bračkom temom: Srednjovjekovne crkve otoka Brača, Ranokršćanski spomenici Brača, Hvara i Visa i Pustinja Blaca – kulturni krajolik.