Općinska knjižnica “Hrvatska čitaonica” organizira predstavljanje knjige i premijeru filma “Bolski kamen srićie” u petak, 13. kolovoza, u Teatrinu s početkom u 21.00 sat.

Projekt Terra Croatica – Brõško blôgo autora Jadranke Nejašmić i Šime Strikomana stvara se već dulje od četiri godine.

Cilj projekta je, u prvom redu, edukacija, nadasve mladih, da bi osvijestili važnost bračkog kulturnog naslijeđa, kako bi mogli postati baštinski promotori i animatori baštine.

Namjera  je ujedno prikaz 10 000 godina bračke kulturne i bajkovite povijesti, „jer san i stvarnost na mojem su otoku nerazmrsivo spleteni.“ (P. Šimunović).

Planirana monografija s tridesetak režiranih scena, praćenih tekstom na bračkim narječjima, hrvatskom standardu i prijevodom na engleski jezik, trebala bi biti romansirana povijest otoka Brača.

Planiran je i serijal od niza kratkih filmova.

Statisti su sami Bračani, žitelji lokaliteta na kojima snimamo. Do sada su snimljene 24 scene. U projektu sudjelovalo 250 kostimiranih statista. Ostvarujemo suradnju sa svim hrvatskim kazalištima, brojnim udrugama i pojedincima.

To je najveća vrijednost projekta, dakle, uključivanje velikog broja stanovnika sa cijelog otoka, njihova edukacija, osvješćivanje o vrijednosti i značaju naslijeđa, valorizacija naše bogate kulturne baštine i njezina promidžba kao osnova turističke ponude.

Scene prenose autentičnu poruku vremena jer se snimaju na izvornim povijesnim lokalitetima na kojima možemo pratiti kontinuitet življenja do današnjeg dana.

Bolskî kãmen srȉćie uprizorena je legenda Jadranke Nejašmić o kamenu koji donosi sreću nalazniku na rtu podno najviše gore na svim jadranskim otocima čiji vrh čuva sveti Vid, a podnožje zmaj sa sedam kvrga na jeziku.

Priča je to i o bolskim  strožãnicama ovȅga bokunȉća rãja na zemjȉ koje je božica Zlatnorata preobrazila u prelijepe ondine, vile vodarice, da bi morskim zagrljajem prenosile priču svijetu o mjestu koje čuva tajnu o sreći i daruje ju svima koji je dođu potražiti.

Luksuzno opremljena dvojezična knjiga, formata 30 x 23.5 cm, bogato je ilustrirana režiranim fotografijama Šime Strikomana prema scenariju Jadranke Nejašmić.

Na engleski jezik preveo je Dinko Telećan.

Na zalistu knjige, u foliji, na USB-e sticku u obliku kartice, osamnaesto minutni je film koji je prikaz sna i stvarnosti, legende i zbilje bolskog edenskog vrta sreće.

Moguće je koristiti titlove na engleskom jeziku.

Pjesmu o bolskoj kulturnoj i prirodnoj baštini kao i njegovim vrijednim ljudima uglazbio je Marin Puljizević, pjeva je Nora Bago.

Glazbu za cijeli film napisao je Matej Meštrović.
Naratori: Gordana Kovačić i Šimun Miloš
Kostimografkinje: Jadranka Nejašmić i Antonia Jakšić Dorotić
Šminkerica: Piera Marinković
Snimatelj dronom: Frane Marinković
Montažer: Petar Grgurev
Scenaristica: Jadranka Nejašmić
Direktor fotografije i redatelj: Šime Strikoman
Nakladnik knjige: Općinska knjižnica Hrvatska čitaonica u Bolu

Producenti filma: Općinska knjižnica Hrvatska čitaonica i Šime Strikoman

Knjiga i film su dio cjelokupnog projekta Terra Croatica – Brõško blôgo namijenjeni, u prvom redu, bolskim gostima.