U utorak, 16. listopada obilježili smo Dan kruha i Dan jabuka – dane zahvalnosti za plodove zemlje. Već tradicionalno u listopadu svake školske godine, svečanostima Dana kruha učenici uz pomoć učitelja razredne i predmetne nastave provode niz aktvnosti.

Uz simbolično blagovanje kruha i krušnih proizvoda koje su pripravili vrijedni roditelji i učenici zahvaljujemo Zemlji na svim njenim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine bili podareni. Postavljaju se izložbe učeničkih radova (likovne, literarne i dr.), razgovora s učenicima na temu “Od zrna do pogače” i “Plodovi” našeg zavičaja, odlazi u posjet pekarnici, prikupljaju žitarice i ostali plodovi. Ovim aktivnostima povodom Dana kruha pridonosi se potpunijem odgoju i obrazovanju za zaštitu okoliša, upoznavanju i očuvanju biološke raznolikosti Hrvatske, podizanju svijesti o ekološkoj poljoprivredi i zdravoj prehrani i izgrađivanju pozitivnih stavova i stvaranju pravilnog emocionalnog odnosa učenika i prirode.

Zašto nam je mjesec listopad posebno drag? Odgovore su nam dali učenici i učitelji naše škole kada su 20. listopada u našoj školi obilježili Dane jabuka i Dane zahvalnosti za plodove Zemlje. Stolovi su bili puni voća, povrća, krušnih proizvoda, raznih slastica koje su pripremile marljive ruke učenika razredne nastave i njihovih roditelja. Ovoj prigodi pridružio se i vjeroučitelj i posvetio darove aranžirane u košarama i na stolovima. U atriju škole izloženi su plodovi jeseni i plodovi primorsko vazdazlene šume koje su sakupili učenici 5 do 8. razreda. Svaki plod imao je svoju priču i zanimljivost po kojoj je poseban i koristan. Dane kruha uljepšali su učenici od 1. do 4. razreda svojim recitacijama i igrokazima u kojima su pojašnjavali kako se dolazi do kruha, što je kruh i kome treba reći hvala za darove kruha i plodove jeseni. Ova vesela i poučna priredba kojom smo osvijestili važnost kruha kao prehrambene namirnice i kao simbola zajedništva, ljubavi i dobrote kao i uvijek podržana je velikim trudom naših učitelja.

20. Listopada je Svjetski dan jabuka.