Pod nazivom “Upoznavanje židovske i islamske vjerske zajednice” 20. studenoga učenici 5. razreda naše škole sudjelovali su u izvanučioničkoj integriranoj nastavi u Splitu čiji je cilj bio razvijati kod učenika stav poštovanja i prihvaćanja drugih religijskih zajednica te ih potaknuti na razvijanje međureligijskoga dijaloga kroz upoznavanje drugih vjeroispovijesti.

Izvanučionička integrirana nastava održana je pod vodstvom učitelja katoličkoga vjeronauka Jadrana Bašića, učiteljice geografije Petre Kokeze i učiteljice engleskoga jezika i književnosti Zdravke Koljatić. Vjeroučitelj je na početku kratko proveo učenike kroz jezgru grada Splita, ponudivši im osnovne informacije o katedrali Uznesenja Marijina, zatim o Peristilu, Narodnom Trgu te Trgu Gaje Bulata. Učenici su posjetili crkvu Gospe od zdravlja na predjelu Dobri i franjevački samostan u kojemu se nalazi uprava provincije Presvetoga Otkupitelja. Vjeroučitelj ih je ukratko upoznao s crkvom podignutom 1936. godine koju su, zatim, posjetili i upoznali se sa sliko-freskom Krista Kralja autora Ive Dulčića. Učenici su doznali kako su franjevci došli u Split za najezde Turaka na Cetinsku krajinu 1715. godine te njihovu brigu oko siromašnih i bolesnih.

U susretu sa židovskom općinom upoznali su sinagogu, jednu od najstarijih u Europi, poslije one u Pragu i Dubrovniku. Splitska sinagoga nastala je u 16. stoljeću, nekadašnjemu židovskom getu. S pozornošću su pratili izlaganje o vjerskomu, obiteljskomu i društvenom životu Židova. Naglasak je bio na židovskim blagdanima i običajima uz ta slavlja. Sa zanimanjem su pogledali svetu knjigu Toru smještenu u ormariću. Doznali su da židovska vjerska općina u Splitu ima oko 100 članova koji se povremeno okupljaju u sinagogi na molitvu.

Po dolasku učenika u medžlis islamske vjerske zajednice glavni imam Vahid Hadžić izrazio je radost zbog pohoda učenika njihovoj zajednici i zahvalio vjeroučitelju na nastojanjima da vjeroučenici što bolje upoznaju islam, osnovne značajne molitvenoga prostora i vjerskoga učenja. Prema podatcima iz 2009. godine, u svijetu ima 1.570.000,000 pripadnika islama te su tako po brojnosti druga svjetska religija, odmah poslije kršćana. Na području Splita živi 959 muslimana, dok ih Splitsko-dalmatinska županiji broji oko 2.800. Osim obilaska molitvenoga prostora, vjeroučenici su doznali osnovne informacije o Kur’anu, svetoj knjizi islama, zatim o glavnim islamskim blagdanima te posebnostima muslimanskoga hodočašća u sveti grad Meku.

Svoj radni posjet Splitu zaključili su obilaskom gradske knjižnice Marka Marulića. Upoznali su se s tom jedinstvenom gradskom knjižnicom i doznali kako se u njoj snalaziti i služiti se njezinim uslugama. Učenici su rado ostali u knjižnici i dulje od planiranoga vremena, znatiželjno listajući knjige s polica odjela za djecu i mlade.

Izvor: OŠ Bol/Jadran Bašić