Tekst: Ana Bodlović

Početak mjeseca studenog iznenadio nas je lijepim i sunčanim vremenom. Stoga smo se u utorak (6.studenog) zaputili prema školskom masliniku kako bismo obrali masline. Kao i u ostalim bolskim maslinicima, urod je bio nešto slabiji nego prethodne godine. Učenici viših razreda naše škole vrijedno su brali i u kratkom roku ubrali 59 kg maslina. Kako svaki pravi maslinar zna da je za kvalitetu maslinovog ulja jako bitno da se svježe ubrane masline prerade unutar 24 sata kako bi se postigla kvaliteta ekstra djevičanskog ulja – odlučili smo obrane masline idućeg dana i preraditi. U pratnji ravnatelja Bartula Bakulića i razrednice Zdravke Koljatić,  učenici 7. razreda posjetili su uljaru u Novom Selu. U organizaciji izvanučioničke nastave uvelike nam je pomogao DVD Bol koji nam je ustupio vozilo i vrijednog vatrogasca Zlatka Radića. Prva stanica našeg izleta bio je posjet Osnovnoj školi Selca. Tamo nas je dočekao i kroz školu proveo ravnatelj OŠ Selca Ivica Škrpaca, a nakon razgledavanja zajedno sa učenicima 7. razreda škole u Selcima zaputili smo se prema uljari. Direktor PZ „Selčanka“ Ivica Stančić poželio nam je dobrodošlicu i upoznao s procesom obrade maslina. Od odvajanja masline od lišća, prešanja i na kraju finalnog proizvoda – 7 litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Aktivnosti su ovo koje provodimo u sklopu programa međunarodnih Eko škola. Cilj programa je ugradnja odgoja i obrazovanja za okoliš u sve segmente odgojno-obrazovnog sustava i svakodnevni život učenika i djelatnika Eko škole. Osnovna škola Bol sudionica je programa od 2016. godine kada smo stekli zelenu zastavu kao potvrdu rada na projektnim zadacima. U proteklim godinama sudjelovali smo u raznim natječajima vezanima za projekt: „Eko paket“ natječaj; „Mi jedemo odgovorno“ – projekt financiran iz sredstava Europske Unije s ciljem poticanja odgovornih prehrambenih navika kod djece; „Veliki lov na biljke“ – projekt usmjeren na razvijanje bioraznolikosti, te sudjelovanje na međunarodnoj manifestaciji „Dani kruha“ u Malinskoj. Neke su to od značajnijih aktivnosti u prethodne dvije eko godine, a s radom nastavljamo i dalje. Obradom maslina u uljari u Novom Selu otvorili smo put prema lijepoj suradnji dviju škola – Osnovne škole Bol i Osnovne škole Selca. Budući da su obje škole i međunarodne Eko škole – rodila se ideja o organizaciji kviza među učenicima viših razreda. Vjerujemo da je vrijeme kvalitetne suradnje pred nama.

A ovim putem se želimo zahvaliti svima koji su nam ovaj posjet omogućili: DVD-u Bol i Zlatku Radiću za pomoć pri prijevozi učenika, PZ „Selčanka“ i direktoru Ivici Stančiću za stručno vodstvo i preradu maslina bez naknade, te ravnatelju Osnovne škole Selca Ivici Škrpaci i učenicima 7.razreda na gostoprimstvu i lijepoj suradnji. Od srca vam se zahvaljujemo i radujemo idućem susretu.