Božićni duh je ove godine nešto ranije zahvatio Bol i Boljane pa se tako beli Zagreb grad, već drugu nedjelju adventa našao pod okupacijom istih. Što zbog divnih roditelja koji su vodili svoju djecu, što zbog umornih, ali veselih profesora SŠ Bol, njih deset po broju, koji su pratili dvadeset i šestero krasnih učenika.

Na put se krenulo u subotu ujutro. Na opće oduševljenje cijelog autobusa, po izlasku iz tunela Sv. Rok zaslijepio nas je bijeli prekrivač. Samim time je pauza na omiljenom odmorištu Macola produžena zbog sniježnih radosti. Po dolasku u Zagreb, nakon što smo se smjestili u hostelu, vodiči su nas proveli Gornjim gradom te ispričali kratku povijest sukoba između Kaptola i Gradeca te brojne druge zanimljivosti. Šetajući centrom grada vidjeli smo sve najbolje lokacije za Advent, iako je dobra zabava iza svakog ugla, s raznolikom ponudom i različitim vrstama glazbe. Toplo preporučamo šetnju po parku Zrinjevac.

Naša grupa je iz parka produžila ravno prema Umjetničkom paviljonu, gdje je trenutno otvorena izložba pod nazivom Strast stvaranja: remek djela iz zbirke Fundacije Maeght. Izložba predstavlja umjetnost dvadesetog stoljeća, stilske pravce kao što su kubizam, ekspresionizam, geometrijsku apstrakciju…Tako su naši učenici iz prve ruke mogli vidjeti djela velikana kao što su Georges Braque, Marc Chagall, Joan Miro, Vasilij Kandinsky itd. Uzmimo u obzir da se ipak radi o modernoj umjetnosti, tako da je pitanje ”Profesorice, zašto je ovo umjetnost?!” bilo neizbježno. Nakon večere u hostelu, vesela skupina se uputila prema kazalištu Kerempuh na predstavu Audicija, koja i nije izazvala toliko oduševljenja u redovima učenika, a ni profesora. Nakon toga učenici su dobili malo slobodnog vremena da uživaju u večernjoj čaroliji grada, no zbog cjelodnevnog brzog tempa i nehumanih temperatura, ta šetnja je kratko trajala.

Drugi dan je u bio posvećen prije svega spavanju do 10, ipak su to srednjoškolci. Nakon doručka smo se pješke uputili do Meštrovićeva paviljona, na izložbu Nikola Tesla – Mind of the future. Izvrsno je osmišljena za djecu i mlade, preporučamo čak i obiteljima s manjom djecom, iz razloga što ima mnogo interaktivnih predmeta i djelova izložbe. Scenografija je, iako dosta mračna, sjajno napravljena. Tako se mogu vidjeti zanimljivi likovi reptila i sisavaca u odijelima kakva su nosila gospoda New Yorka u Teslino vrijeme, čime se ističe kakvo je mišljenje Tesla imao o tim ljudima i o tom, tada novom, kapitalističkom društvu.

Izložba započinje u atriju zgrade gdje se mogu pronaći zanimljive realizacije nekih Tesinih zamisli te ono što se učenicima najviše svidjelo – prilika za slikavanje s Teslom (vidi slike). Izložba se tada nastavlja na prvi kat, u prostoriju koja posjetiteljima predstavlja Teslino rano djetinjstvo, a svaka iduća prostorija predstavlja iduću fazu njegova života. Izloženi predmeti su posuđeni iz Tehničog muzeja Nikola Tesla te iz njegove osnovne škole. Na živopisan način su prikazane i anegdote iz njegovog ranog djetinjstva, mahom o tome kako je inspiraciju za svoje ideje crpio iz flore i faune svoga kraja.

Kustoski dio izložbe je bio amaterski odrađen, naša grupa nije uopće dobila audiovodiče, a djevojka koja nas je vodila bila je zbunjena i nestručna. Ali sve u svemu učenici su bili zadovoljni, nešto novo su sigurno naučili.

Tekst: Ines Kraljević