Na kuharskoj radionici u Finskoj učenici Srednje škole Bol spremali su
različite recepte svih zemalja sudionika, a mi smo u Finsku poslali dva posebna
recepta: STARA BRAČKA TORTA i JANJETINA S BIŽI.

Nakon povratka iz Finske, zadatak naših učenika za ERASMUS+ projekt
bio je napisati njihove omiljene recepte, a koji će biti objavljeni u
knjizi po završetku projekta. Naši učenici potrudili su se i
predložili svoje omiljene recete, te recepte koje prave sa svojim
najmilijima za Božić.

U nastavku su neki od njih, za detalje ipak možete na stranicu Srednje škole Bol

Od predloženih recepata, u ovo predblagdansko vrijeme za portal smo izabrali Božićni kruh.

1. BOŽIĆNI KRUH- koji preferiraju Josipa, Antea, Franko i prof.
Rovena
2. TJESTENINA U UMAKU OD VRHNJA S DIMLJENIM LOSOSOM-koju predlaže
Kate
3. LAZANJE S MESOM-koje predlaže Ozana
4. MEDENJACI-koje vole Nika, Andrea, Sara i Petra
5. ČUDO OD ČOKOLADE- koje voli Andrea i prof. Petra
6. ČOKOLADNI RASPUKANCI-koje nam predlaže Mia
7. TIRAMISU-koji predlaže Sara
8. PRIMOŠTENSKE FRITULE- koje voli Antea
9. CRVENKAPICA-koju voli Petra
10. PRŠURATE- koje predlaže Kate
11. ČUPAVCE-koje voli Marija
12. PIJANE KUGLICE- koje predlaže prof. Petra
13. PAŠTA S TUNJEVINOM-koju predlaže Mia
14. JUHA OD MUŠKATNE TIKVE- koju voli Andrea
15. DALMATINSKA PAŠTICADA- koju voli Nika
16. ČOKOLADNE BUNDEVA KOCKE- koje predlaže prof. Rovena

Uživajte i dobar tek!!!

Recept: Božićni kruh

Postupak pripreme:
Rukama  pomiješajte brašno, med, jaje, maslac, kvasac i mlijeko, postepeno dodajući  sjeckano suho voće, bademe i lješnjake i gnječite tijesto i dodajte brašno ako je potrebno. Napravite loptu i ostavite je na sobnoj temperaturi kako bi se udvostručila. Kad je tijesto spremno, oblikujte ga u kruh i pecite 45 minuta na 180 stupnjeva.

Sastojci za tijesto:
400 g brašna
1 kockica svježeg kvasca
1 velika žlicu meda
120 ml mlijeka
80 g maslaca
1 jaje
200 g suhih šljiva
200g suhih smokava
120 suhih marelica
120 g datulja
150 g sjeckanih badema
200 g lješnjaka (prženih i oljuštenih)
Korica naranče i limuna, vanilin šećer
Pola čajne žličice mlijevenog klinčića i cimeta, malo ruma

Malo slika iz prekrasnog Helsinkija i Petajavesija.