Srednja škola Bol je ranije ovog mjeseca, točnije u petak 10.11., bila domaćin programa Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi za razdoblje 2015.-2020. Radi se o dopunskom programu podrške u hrvatskim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, koji u tim ustanovama provode stručnjaci različitih umjetničkih područja (književnici, likovni i kazališni, glazbeni i plesni umjetnici). U našoj školi program se ostvario u obliku likovne radionice, pod vodstvom Ivane Gorički, koja je 2014. godine doktorirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a trenutno je zaposlena u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Zainteresiranost je bila velika, maksimalna kvota od 30 učenika zamalo je dostignuta, no ispriječio se neodgodivi pismeni ispit. Drugi A razred taj dan još nije prežalio.

Likovna radionica je trajala tri školska sata. Prvi dio radionice ukratko je predstavio učenicima rad i postav Muzeja suvremene umjetnosti, a nakon toga su se malo bolje upoznali sa stvaralaštvom trojice naših suvremenih umjetnika. To su Vjenceslav Richter, svestrani arhitekt (bavi se kiparstvom, slikarstvom, grafikom, scenografijom); Miroslav Šutej, dizajner novčanice hrvatske kune; te Ivan Ladislav Galeta, hrvatski multimedijalni umjetnik i filmski redatelj. Nakon što su se upoznali s načinom stvaranja i opusom dotičnih umjetnika, u drugom dijelu radionice učenici su se podijelili u četiri skupine. Za njih su unaprijed pripremljene kutije s materijalima potrebnim za samostalno stvaralaštvo, po uzoru na viđene umjetnike. (Skoro) svi učenici su bili jako vrijedni, a rezultat toga je veliki broj radova, trenutno pohranjen u školskoj knjižnici.

Učenici su ovim putem usvojili mnoštvo novih i zanimljivih informacija, došli korak bliže razumijevanju suvremene umjetničke scene, te na kraju svega, dobili priliku da se kreativno izraze.

Tekst i foto: SŠ Bol, Ines Kraljević