Tekst: Petra Kokeza

Predstavnice Srednje škole Bol-učenice Marija Karninčić, Josipa Mihovilović, Sara Marinković i Ozana Pavlović, te profesorice Petra Kokeza, Rovena Trivanović i Ivana Radolfi su sudjelovale na trećem radnom sastanku u sklopu ERASMUS+ projekta Be a responsible Citizen int he Digital World of Tomorrow, u Torinu od 12.-16.11. 2018. Nakon subote (10.11) koja nam je protekla u putovanju od Splita preko Rima do Torina, donekle odmorne, neke od nas su nedjelju započele posjetom Egipatskom muzeju, koji ima najbolju kolekciju artefakata koji se odnose na egipatsku povijest nakon Kaira i u kojem nam se nametnuo light motiv cijelog radnog iskustva u Torinu-percepcija sebe kroz svijet u kojem živimo i naša komunikacija sa istim. Sama tema otvara dva pitanja: Što ja želim poručiti svijetu i na koji način? te Je li uopće potrebno nekim stvarima davati kontekst na način da ih izmjestimo iz njihova izvora i zatim ih tumačimo kroz naš doživljaj stvarnosti?

Prvi radni dan započeli smo razgovorom na temu koja je svrha snimanja videa, pisanja i prenošenja poruka uopće i došli do zaključka kako svi imamo potrebu komunicirati sa svijetom, ali i da smo svi odgovorni za način na koji to radimo.

Drugi dan smo u cik zore krenuli na put u Valle d’ Aosta kamo smo stigli nakon dva sata vožnje, prekrasnim krajolikom. Prvi zadatak nam je bio pješačiti po planinskim stazama i snimiti kadrove koji će se uključiti u video koji predstavlja taj dio Italije. Osvježeni planinskim zrakom, prekrasnom prirodom i ljupkim životinjama, spustili smo se do rimskoga grada Aoste, gdje smo nastavili sa popodnevnim snimanjem i posjetom Megalitskom muzeju, čiji su artefakti stariji od 5000 godina. Dan smo završili povratkom u Torino u večernjim satima.

Treći dan učenici su proveli birajući fotografije i snimke iz Aoste i montiranju istih koristeći program Premiere.

Četvrti dan je nastavljena montaža učeničkih videa, a popodne smo proveli u Muzeju filma u Torinu, gdje smo provjerili koliko znamo o sedmoj umjetnosti. Također smo otišli na toranj muzeja s kojeg se pruža spektakularan pogled na cijeli Torino.

Peti dan smo proveli prezentirajući učeničke radove na Institutu filma u Torinu, gdje su učenici i nastavnici dobili certifikate za sudjelovanje u ovom dijelu projekta. U popodnevnim satima smo se vratili u školu, gdje su učenici imali oproštajnu zabavu, a nastavnici odradili sastanak za provedbu sljedeće faze projekta u ožujku u Grčkoj.

Nakon intenzivnog radnog tjedna u Italiji, kući smo se vratili u subotu navečer, sretni zbog novih uspomena i jedinstvenog iskustva.