Tekst: Petra Kokeza / Rovena Trivanović

Nakon jutarnjeg leta iz Splita 20.4.2018. i kratkog zadržavanja na aerodromu u Munchenu, sletjeli smo u Krakow oko dva sata poslijepodne. Nekoliko sati kasnije već smo uživali u turističkoj šetnji njegovim središtem, a najviše nas je oduševio na stijeni sagrađen Wawel sa svojom povijesnom patinom i zmajem koji doslovno riga vatru. Odmorni i svježi, subotu smo posvetili duljoj šetnji gradom i penjanju na utvrdu Kopiec Kosciuszki s koje puca veličanstven pogled na grad. U nedjelju smo zajedno sa njemačkim i talijanskim partnerima krenuli prema rudniku soli Wieliczka koji se nalazi na udaljenosti od 40-ak minuta vožnje od Krakowa. Provevši dva sata pod zemljom razgledavajući veličanstveni rudnik koji je bio dom rudarima koji su isto vrijeme bili i kipari amateri, divili smo se njihovim skulpturama i kapelicama, a katedrala sv.Kinge nas je ostavila bez daha. Nešto prije 6 sati smo stigli do škole Rozwienica koja nam je bila baza sljedećih nekoliko dana. Učenici su otišli sa svojim obiteljima-domaćinima, a profesori u hotel  u Jaroslaw.

Ponedjeljak smo proveli razgledavajući školu, čitajući scenarije naših drama na temu cyberbullying-a i dogovarajući koji scenarij ćemo adaptirati za audiobook, ebook i kazališnu predstavu. Podijelili smo se u nekoliko grupa, svaka grupa je dobila svoj prostor za rad i mogli smo se početi spremati za petak kada je trebalo predstaviti plodove našega rada. Dramsku grupu je posjetio kazališni glumac koji  je njene članove uz pomoć raznih tehnika i pantomime potaknuo da oslobode glumce u sebi. Nakon 2.5 sata intenzivnih vježbi, imali smo malu predstavu. Izmoreni i iznenađeni novootkrivenim dijelovima sebe krenuli smo prema Jaroslaw-u gdje smo posjetili sportski centar. Učenici su uživali u kuglanju, a nastavnici su imali radni sastanak.

U utorak smo nastavili rad na dramama,a nakon ručka smo se upustili u istraživanje podzemnih turističkih ruta u Jaroslaw-u i razgledavanje grada uz pomoć QR aplikacije.

Srijeda je bila apsolutno radna. Nastavilo se snimanje audiodrama, rad na ebook-u i pokusi dramske grupe. Naša učenica Antea Jerčić je dobila priliku glumiti najbolju prijateljicu tinejdžerice Jess (koju je glumila finska učenica Matilda) koju cyberbullying dovodi do samoubojstva. U samo 10 minuta, sudionici su trebali prikazati sve ono što je prethodilo tom činu, odgovornost društva i pojedinca te virtualni svijet koji toliko utječe na naše živote.

U četvrtak smo otputovali u gradić Rzeszow gdje smo posjetili lokalnu radio i TV postaju. Naša Antea je na radiju snimljena dok je pokušavala pročitati poljsku premetaljku, a Sara je zajedno sa učenicima iz Njemačke, Finske i Italije sudjelovala u davanju intervjua koji im je donekle dočarao funkcioniranje jedne radio postaje.

Petak smo dočekali uzbuđeni, sretni zbog svega što smo naučili o sebi i drugima, ponosni na novostečene vještine i žalosni zbog rastanka sa prekrasnim domaćinima. Poslušali smo audiozapise naših cyberbullying scenarija, pogledali ebook koja primjereno završava Singerovim citatom: „ When you betray somebody else,you also betray yourself“ i svjedočili čarobnoj energiji i povezanosti dramske grupe koja nas je opomenula da život i međuljudske odnose ne uzimamo zdravo za gotovo.

Kući smo se vratili mu subotu zahvalni na još jednoj škrinjici prekrasnih uspomena.

MOJE PUTOVANJE U POLJSKU

Nika Ursić

 

Petak 20.4.2018.

Ujutro u 7:55, krenuli smo iz zračne luke Split za Krakow! U Krakow smo stigli u poslijepodnevnim satima. Od aerodroma smo se vozili vlakom do centra grada. Odmah smo otišli do hostela, smjestili se, mali odmorili i odmah krenuli u razgledavanje! Hostel Dizzy Daisy bio je odmah u centru grada, tako da smo to popodne razgledali sami centar grada! Krakow nas je oduševio svojom ljepotom i znamenitostima, a pogotovo glavni trg!

Subota 21.4.2018.

Odmah ujutro nastavili smo sa razgledavanjem grada. Cilj nam je bio posjetiti što više znamenitosti. Uspeli smo se na brdo Kosciuzsko Mound, s kojeg smo imali predivan pogled na cijeli grad. Put do gore bio je naporan, ali se isplatio jer nas je prizor svih oduševio! Nakon prehodanih 20 km, vratili smo se u hostel. Nakon kratkog odmora otišli smo u šetnju centrom i divili se gradu po noći!

Nedjelja 22.4.2018.

Rano ujutro napustili smo hostel i krenuli za Wieliczku, gdje smo posjetili rudnik soli.

Rudnik doseže dubinu od 327 metara, ali mi smo posjetili samo prva 3 kata, do dubine 135 metara. Razgledavali smo rudnik više od dva sata, a najviše nas je oduševila katedrala! Nakon rudnika soli krenuli smo za Roźwienicu, gdje smo se našli sa svojim domaćinima! Moja domaćica bila je Julia Łanko. Ima 15 godina i živi sa svojim roditeljima u Roźwienici. Za dobrodošlicu su me odveli u Jaroslaw na sladoled. Tu večer smo do kasnih sati pričali o našim zemljama i običajima!

Ponedjeljak 23.4.2018.

U 9 sati smo se svi zajedno našli u školi, gdje su nas podijelili u dvije grupe i pokazali nam njihovu školu. Poslije ručka krenuli smo s poslom oko ebook-a, audiobooka-a i dramske grupe, te smo se tu upoznali sa ostalim učenicima iz Erasmus+ projekta. Predvečer smo otišli u Jaroslaw gdje smo svi zajedno kuglali!

Utorak 24.4.2018

Škola nam je počela u 8 sati, prvo smo sudjelovali na njihovoj nastavi s ostalim razredima, te nastavili s našim radom oko drame. Poslije ručka busom smo otišli za Jaroslaw kako bi razgledali grad. Podijelili su nas u nekoliko grupa i zajedno smo tražili QR kodove po gradu kako bi riješili zadatke koje su imali za nas. U Jaroslawu smo posjetili dvije prekrasne crkve! Nakon razgledavanja vratili smo se svojim kućama.

Srijeda 25.4.2018.

Škola nam je počela u 8 sati i cijeli dan smo radili na našim projektima. Navečer su Poljaci organizirali druženje u obližnjem baru gdje smo igrali biljar, stolni tenis i stolni nogomet. Cijelu večer smo se zabavljali i imali smo priliku više se upoznati s našim novim prijateljima!

Četvrtak 26.4.2018.

S Busom smo u 7:45 krenuli za Rzeszów, predivno mjesto koje me oduševilo svojom ljepotom. Tamo smo posjetili lokalnu radio stanicu, te TV stanicu. Čak smo imali priliku dati intervju za njihovu radio stanicu. Nakon ručka s busom u 13 sati krenuli smo za Markowu, gdje smo posjetili muzej Ulma obitelji Poljaka koji su spasili Židove u Drugom svjetskom ratu.

Petak 27.4.2018.

Ujutro u 8 sati počeli smo sa spremanjem naših projekata za prezentaciju koja se održala nakon ručka. Prvo su se prezentirali audiobook i ebook, a zatim su u 15:30 učenici dramske grupe izveli svoju predstavu i svih nas ostavili bez riječi. Nakon završetka predstave trebali smo se oprostiti od svih novih prijatelja koje smo upoznali na ovom putovanju. Nakon teškog oproštaja, busom smo ponovno krenuli za Krakow, gdje smo na aerodromu čekali naš let za Hrvatsku. Nakon dva presjedanja (u Frankfurtu i Zagrebu), napokon smo stigli do Splita u subotu popodne. Oduševljena sam Poljskom i njenim ljubaznim stanovnicima koji su nas svih primili otvorenim srcima! Jako sam zahvalna za novo i zanimljivo iskustvo, te za nove ljude koje sam upoznala na putovanju koje mi je pružao Erasmus+ projekt!

Link na Antein intervju: TV Polska 3

Antein osvrt na dane u Poljskoj:

Sarin video uradak: