Srednja škola Bol nakon više od 15 godina upisuje 10 kuhara i 10 konobara, među kuharima puno odlikaša

Na tržištu rada neke se stvari drastično mijenjaju! Ove će školske godine 2018./2019. Srednja škola Bol prvi put nakon gotovo 15 godina upisati razred kuhara i konobara, čemu je zasigurno doprinijela i stipendija od 1.200,00 kuna mjesečno koja je bila ponuđena prilikom poziva na upis, pa će mnogi roditelji na taj način riješiti i egzistencijalnu brigu i troškove srednjoškolskog obrazovanja svoje djece.

Interes za upis u kuhare i konobare bio je potpuno zamro, pa je Srednja škola u jednom trenutku bila prestala upisivati konobare i kuhare. Manjak strukovnih zanimanja u cijeloj Hrvatskoj predstavlja veliki problem zbog čega djelatnost turizma pati posebno za ljetnih mjeseci, a sada nadasve u situaciji kada mnogi mladi odlaze iz Hrvatske u potragu za zaposlenjem i boljim primanjima dok nam u turizmu manjka dobrih kadrova svih struka. Stoga je pohvalna inicijativa bolske Srednje škole što je u svoje krilo vratila obrazovanje u strukama na kojima je godinama počivao bolski turizam.

 

Upisat će se 47 učenika u prve razrede u 4 obrazovna programa

Jučer 13. srpnja zaključena je konačna lista za upis u Srednju školu Bol, za 4 smjera. Od ukupno 47 prvaša koliko će ih biti upisano, u gimnaziju će biti upisano 12 učenika (dvoje učenika izvan Brača), u strukovni smjer turističko-hotelijerski komercijalist 15 učenika (8 ih nije s Brača), u smjer konobar 10 učenika (6 ih nije s Brača), dok ih će u kuhare biti upisano 10 učenika među kojima nitko nije s Brača, a većina ih je u osnovnoj školi prolazila odličnim uspjehom. Namjerno ističemo brojku učenika koji nisu s otoka jer to pokazuje da su srednjoškolsko obrazovanje na otoku uz dobre uvjete prepoznato kao atraktivno!

Od 47 upisanih učenika, 27 će ih stanovati u učeničkom domu na Bjenačici (čime je kapacitet smještaja u domu popunjen).

 

Svima iz strukovnih smjerova odmah posao

Naime, svi učenici koji su ostvarili uvjete za  upis u učenički dom,imat će besplatan smještaj i prehranu (troškove će sufinancirati Općina Bol).

Učenici koji upišu program za zanimanje kuhar ili konobar, ostvaruju pravo na punu stipendiju, kako smo već naveli, od 1.200,00kn mjesečno. Stipendiju osigurava hotelsko poduzeće “Hoteli Zlatni rat d.d.  ” koje je dio Bluesun Hotela, Hrvatska i hotel Bretanide Resort, Bol. Učenicima je osigurana praktična nastava, zaposlenje i smještaj tijekom školovanja u ljetnim mjesecima.

Također im je osiguran  posao i smještaj nakon završenog obrazovanja. Učenici koji upišu program za zanimanje Turističko-hotelijerski komercijalist imaju mogućnost polaganja državne mature i upisa na željene studijske programe. Ukoliko ne žele nastaviti obrazovanje, imaju mogućnost stalnog zaposlenja uz osiguran smještaj u hotelskom poduzeću “Hoteli Zlatni rat d.d.” ili nekom drugom bolskom hotelu.

Za učenike koji u bolsku srednju školu budu svakodnevno putovali iz drugih bračkih mjesta, osigurana je pomoć od 2000 kuna za cijelu školsku godinu, kao pomoć za učenike putnike.

Svi upisani učenici na korištenje će dobiti novi tablet na korištenje, čime se osigurava pristup svim digitalnim obrazovnim sadržajima.

Ovaj projekt ima punu podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, Splitsko-dalmatinske županije, Općine Bol, bolskih gospodarskih subjekata i cijele lokalne zajednice.