Tekst: Rovena Trivanović / Petra Kokeza

Pri spomenu eTwinning platforme po ovome slovu –e ispred riječi Twinning možemo zaključiti da se radi o tehnologiji i Internetu. Zar opet tehnologija, zar opet Internet? Da, jer nemamo izbora. Živimo u tehnološkom svijetu u kojem su naša djeca tehnološki domoroci, a mi tehnološki doseljenici. I ako ih želimo usmjeriti i pomoći im da tehnologiju koriste za napredak, moramo se potruditi ići u korak s njima. Tu na scenu stupaju projekti i eTwinning projekti koji su izvrstan način da djeci/ učenicima podmetnemo zadatak koristeći njihov omiljeni medij-mobitel, laptop ili neki drugi gadget.

Wikipedija definira projekt kao vremenski određenu aktivnost s ciljem da se proizvede jedinstven proizvod, usluga ili rezultat.

eTwinning je besplatna online zajednica (dio Erasmus + programa) za europske škole koja omogućava školama da pronađu partnere i surađuju na projektima unutar sigurne mreže i platforme. eTwinning promovira suradnju škola u Europi koristeći informatičke i komunikacijske tehnologije (ICT). Pruža savjete, daje ideje i alate koji omogućavaju školama sklapanje partnerstva i suradnju na projektima bilo kojeg predmetnog područja.

SŠ Bol je od prošle godine sudjelovala i završila 3 eTwinning projekta: Postcards, Friendship fun month i Future of our Health. Za sva tri projekta smo dobili National Quality Labels (priznanje izvrsnosti od Hrvatske nacionalne agencije), a za projekt Future of our Health smo nagrađeni i sa European Quality Label-om (ocjenom izvrsnosti koja se dodjeljuje kao najviše priznanje nekom eTwinning projekta).

Trenutno dovršavamo projekte Greetings for the European Day of Languages i National Holidays in Europe, a intezivno radimo na projektima Let’s empower our Communication Skills, Our cultural heritage- where the past meets the future, Words, Words, Words… i našem Erasmus + projektu :  Be a Responsible part in the Digital World of Tomorrow.

Pa, što su nam donijeli ti projekti i te suradnje? Za početak puno napornog rada i nošenje s odgovornošću postavljenih ciljeva (rokovi se moraju poštovati), dva prekrasna putovanja u Finsku i Poljsku, te rad na netiquette-u ( pravilima ponašanja koja se tiču e-mail komunikacije) i temi cyberbullying-a koja nas je potaknula na produkciju audiobooka, e-booka i cyberbullying predstave.  Također, malo smo se vratili u prošlost, pa smo s partnerima izmijenili razglednice predstavivši sebe i našu domovinu. Pisali smo pismo gospođi Ljubavi, čitali ljubavnu poeziju, osvijestili važnost empatije prema životinjama, pisali limericks (kratke, šaljive pjesme), crtali, pravili plakate, raspravljali o sigurnosti na Internetu i važnosti uljuđene komunikacije. I sve smo to napravili izražavajući se na engleskom jeziku.

Naučili smo mnogo o fizičkom i emocionalnom zdravlju, odradili i snimili  svoj škraping, raspravljali o budućnosti čovječanstva i Majke Zemlje, pisali joj pisma i molili za razumijevanje njene nesavršene djece.

Podijelili smo s našim partnerima naše nacionalne blagdane i potaknuli učenike da nauče ponešto od vokabulara znakovnog jezika, pa su tako naši učenici snimili pozdrave na hrvatskom i engleskom jeziku, te rječnik vrijednih riječi uključujući LJUBAV, PRIJATELJSTVO, MILOST, SUOSJEĆANJE, ZAHVALNOST, MIR, SNAGU ….

Trenutno s našim partnerima dijelimo bisere hrvatske kulturne baštine i učimo o vještinama komunikacije. Impresionirani? Mi definitivno jesmo. Kontaktiramo sa prekrasnim, radišnim ljudima čiji su ciljevi i namjere istovjetne našima.

Rastimo zajedno sa našim učenicima i dodajmo svijetu nove boje!