Tekst: Petra Kokeza

Svjetski dan hrane se u svijetu obilježava 16. listopada, a 20. listopada je Svjetski dan jabuka te Svjetski dan kuhara. Tako je i naša škola odlučila upravo na današnji dan organizirati ono što uobičajeno nazivamo Dani kruha.

Zahvala je to za sve ono što imamo priliku ubrati u poljima kao plod našeg rada, a naša vrijedna djeca, budući kuhari, konobari i ugostitelji na kreativan način pretvoriti u vrhunske delicije.

I tako bijaše…

Pod velikim odmorom smo se svi okupili u lijepo i prigodno ukrašenoj školskoj blagovaonici, pred prepunim stolom. Velika hvala na trudu svim učenicima pod vodstvom nastavnica Olge, Vesne i Marijane.

Na početku smo imali priliku pobliže se upoznati s bučom, bundevom, tikvom…kraljicom jeseni koju smo ove godine izdvojili kao našeg favorita.

Naime, ta zapostavljena namirnica je poznata još iz antičkog doba kad su njen tvrdi, sušeni oklop koristili za prijenos tekućina ili čuvanje hrane, te izradu plitica i zdjela. Ipak, u ljudsku prehranu je ušla nakon što ju je Kolumbo donio iz Amerike.

Bogata je vitaminima i mineralima: tu su kalij, kalcij, fosfor, mangan, te A,B,C i E vitamini. Činjenica da je niskog glikemijskog indeksa, lako probavljiva bezglutenska, i puna Omega3 masnih kiselina svrstava je u sam vrh poželjnih namirnica.

Nakon toga smo imali prilike čuti lijepe tekstove, pjesme i poslovice koje nam je spremila profesorica Ljubica sa svojim učenicima uz glazbenu pratnju.

Završili smo kratkom molitvom i uz blagoslov našeg dragog padre Ive.

Potom smo degustirali šarene slatke i slane delicije te duhovno i tjelesno okrijepljeni vratili se školskim obavezama!