Tekst: Iris Stančić, 2.a

Češka je posebna zemlja prožeta poviješću i tradicijom, smještena u srcu Europe. Zemlja je to prošarana prekrasnim dvorcima, srednjovjekovnim gradovima i drevnim ruševinama. Bila je savršen izbor za započeti novo ERASMUS+ druženje pod nazivom A healthy taste of inclusion s partnerima iz Slovačke, Italije i Češke.

Svoje smo putovanje započeli u Pragu, iscrpljeni od puta ali s velikom dozom entuzijazma i uzbuđenja.Bili smo smješteni u hostelu u centru grada od petka (18.10.2019.) do nedjelje (20.10.2019.).

Prag je prekrasan povijesni grad na rijeci Vltavi s daškom privlačnosti moderne metropole. Tisućljetna povijest ukorijenjena je u znamenitosti i osobnost te europske prijestolnice.

Razgledavanje šarmantnog Praga započeli smo večernjom šetnjom uz rijeku uživajući u pogledu na Prašku tvrđavu i okolne znamenitosti. Prošli smo preko Karlovog mosta, jedne od najpoznatijih praških znamenitosti koju krasi 30 baroknih religijskih kipova.

Sljedeći smo dan (19.10.2019.) započeli posjetom crkvi sv.Ignacija Loyole i dugom šetnjom do Petrinog parka smještenog na brežuljku iznad grada.
Petrin toranj je umanjena konstrukcija Eiffelovog tornja u sklopu Parka s kojega se pruža zapanjujući pogled na prividno beskrajan Prag. Također, oduševio nas je tzv.Mirror maze, maštovit i zabavan labirint ogledala. Neumorni kao uvijek, nismo izostavili posjet Praškom dvorcu i Zidu Johna Lennona.

Posljednji dan u Pragu proveli smo razgledavajući stari dio grada zvan Staré Mesto. Stari grad je istinsko srce povijesnog Praga ukrašen gotičkom crkvom Naše Gospe pod Týnom, srednjovjekovnim astronomskim satom i brojnim znamenitostima.
Uvečer istog dana, autobusom smo stigli u Plzen i smjestili se u hotel.

U ponedjeljak (21.10.2019.) započeli smo svoj radni tjedan u školi SZŠ VOŠZ (Visoka škola sestrinstva i Visoka medicinska škola) gdje smo se upoznali s drugim timovima, predstavili naš otok, školu i tradicionalnu kuhinju te saznali mnogo o kuhinji naših partnera. Nakon što su nas domaćini proveli po školi, okupili smo se na internacionalnom ručku, a zatim krenuli u razgledavanje grada.

Plzěn je grad bogate povijesti, piva i kulture. Gradom dominiraju impresivne građevine i čudesni povijesni spomenici poput Velike sinagoge, Gradske vijećnice,
katedrale sv.Bartolomeja s najvišim zvonikom u Republici itd.
Mnogi ljudi Plzen poznaju kao kolijevku Pilsner Urquella. Ni mi nismo mogli odoljeti razgledavanju poznate pivovare i kušanju tog poznatog češkog napitka.

Utorak (22.10.2019) je bio jako uzbudljiv dan za sve nas. Započeli smo ga s prezentacijom o superhrani i zdravom načinu života koju su održale češke studentice. Naučili smo da je danas jako teško živjeti zdravo te da je tzv.superhrana uglavnom samo marketing. Nakon prezentacije, sudjelovali smo u trima radionicama. Prva je bila o dentalnoj higijeni gdje smo saznali da je najbitnije imati odgovarajući tip i veličinu četkice za zube. Na sljedećoj smo radionici na temelju “in body measurement” testa saznali koliko vode, mišićne mase i masnoće imamo u tijelu. Na posljednjoj smo radionici naučili kako unesrećenoj osobi spasiti život primjenjujući RBC (Response, Breathing, CPR) tehniku i pjevušeći Stayin’ alive u mislima.
Nakon zanimljivog dana u školi, otišli smo na farmu Žinafa gdje smo naučili pripremiti tijesto za kruh. Dok se kruh pekao, kroz igre smo učili kako se tradicionalnim načinom od žita dolazi do kruha.

Srijeda (23.10.2019.) je bila rezervirana za izlet u Mariánské Lázně, grad-park. Stvoren je za duge šetnje parkovima, prekrasnima posebno u jesen.
Taj spa gradić od davnih je vremena privlačio razne poznate osobe poput Goethea, Thomasa Edisona, kralja Edwarda VII i Marka Twaina.

U četvrtak (24.10.2019.) bio je organiziran put u Prag. Budući da smo se mi već s njim bili upoznali, dan smo iskoristili za odlazak u Planetarij, Tehnički muzej, Dino park i Zoološki vrt u Plzenu, drugi najveći zoološki park u Češkoj.

U petak, posljednji dan našeg druženja (25.10.2019.) svaki je tim prezentirao odabrani dan radnog tjedna i podijeljeni su certifikati. Ostatak vremena proveli smo družeći se i razmjenjujući iskustva sa svojim novim prijateljima.

Kući smo se vratili ispunjeni i bogatiji za još jedno predivno ERASMUS+ iskustvo.