Tekst: Petra Kokeza

Dana 18. listopada 2019. krećemo na prvo putovanje u sklopu novog projekta ˮA Healthy Taste of Inclusion“. Prva aktivnost učenja, podučavanja i osposobljavanja održati će se u Češkoj (Prag/Plzen). Ovaj put na mobilnost putuju profesorice: Lucija Carević Brešković, Petra Kokeza i Rovena Trivanović, te učenice: Antea Jerčić (4.a), Marija Karninčić (3.a), Mia Pivčević (3.a), Karla Rakela (2.a) i Iris Stančić (2.a).

Naš put započinje jutarnjim letom iz Splita za München, te odatle nastavljamo za Prag. U Prag bi trebali sletjeti u popodnevnim satima. Vikend ćemo provesti razgledavajući tu europsku metropolu. U nedjelju navečer putujemo za Plzen, gdje u ponedjeljak započinje naš radni tjedan.

U ponedjeljak ćemo započeti s predstavljanjem projekta, te predstavljanjem naše škole, našeg otoka, te naših domaćih specijaliteta. Imati ćemo internacionalni ručak, na kojem će se poslužiti proizvodi koje su donijeli partneri iz svih zemalja sudionica (Češka, Slovačka, Italija i Hrvatska). Nakon ručka, odlazimo u razgledavanje Plzena, te u pivovaru vidjeti kako nastaje poznato češko pivo.

U utorak ćemo raditi na temama zdrave prehrane, super-namirnica, različitim vrstama prehrane, itd. Nakon toga imati ćemo predavanje u školskom edukativnom centru o prvoj pomoći, dentalnoj higijeni i nutricionizmu. Radni dan ćemo završiti odlaskom na farmu, gdje će učenici imati kulinarsku radionicu na kojoj će učiti mijesiti kruh.

U srijedu odlazimo u poznate toplice MARIÁNSKÉ LÁZNĚ, gdje će učenici imati prezentaciju o flambiranju, te ćemo se moći okupati u toplicama.

U četvrtak odlazimo na cjelodnevnu vođenu turu po Pragu, gdje će za naše učenike biti organizirane različite aktivnosti vezane uz kulinarsku tradiciju Češke.

U petak nas očekuju završne prezentacije i rad na eTwinning platformi, te pakiranje za povratak kući. Kući se vraćamo u subotu kasno navečer, letom iz Praga preko Münchena do Splita.

Jako se radujemo novom putovanju, a posebno nas raduje da ćemo upoznati nove partnere i prijatelje, s kojima ćemo ostvariti uspješnu suradnju.

Zahvaljujemo na podršci našim sponzorima: vinariji Stina vino, tvornici Sardina d.o.o iz Postira, te obiteljima Buvinić i Jerčić iz Pražnica, Pivčević iz Bola, Rakela iz Ložišća, te  Stančić iz Sumartina.