Tekst: Petra Kokeza

Poboljšajmo naše komunikacijske vještine je eTwinning projekt kojeg je SŠ Bol pokrenula zajedno sa turskom školom  ECA Elginkan Anadolu Lisesi iz Istanbula na početku školske godine 2018./2019. Spomenuta turska škola je bila jedan od partnera sa kojima smo proveli eTwinning projekt Future of our Health za kojeg smo prošle godine dobili nacionalnu i europsku oznaku kvalitete. O komunikaciji i njenim finesama smo učili i zahvaljujući partnerima iz Francuske, Slovačke, Italije, Poljske i Portugala.

Na početku projekta su se nastavnici iz partnerskih škola predstavili jedni drugima koristeći Padlet, a učenici su učinili isto koristeći alat Voki, proveli smo online anketu o komunikacijskim vještinama i održali prve sastanke na Twinspace-u našeg projekta.

U studenom je uslijedila izrada loga projekta, a naše su učenice u sklopu aktivnosti koja se odnosila na komunikaciju kod kuće, u školi i sa prijateljima snimile video u kojem demonstriraju small talk ( neobavezan razgovor) te napravile kratak strip koristeći digitalni alat Canva.

U prosincu smo uživali birajući, izrađujući i najljepšim željama ispisujući božićne i novogodišnje čestitke, snimili kratka videa o božićnom ugođaju u našoj zemlji, izradili mini rječnike s osnovnim izrazima na jeziku svake zemlje partnera te odradili još jedan online sastanak na Twinspace-u.

Siječanj je bio rezerviran za aktivnosti kojima smo prenijeli važnost učenja engleskoga jezika, a u veljaču smo  ušli obilježivši Safer Internet Day kada smo razgovarali o Internetu, društvenoj valuti ( broj like-ova i komentara na naše objave), percepciji da većina ljudi koje vidimo online imaju kvalitetnije živote, ideji da smo mi sami proizvod na Internetu i strahu od nedostatka informacija ako nismo aktivni na društvenim mrežama. Pogledali smo i predstavu na temu cyber bullying-a koja je snimljena u sklopu našeg Erasmus + projekta “Be a Responsible Part in the Digital World of Tomorrow” u Poljskoj 2018. godine. Izradili smo i digitalne postere čija je tema bila komunikacija u prošlosti i sadašnjosti.

Ožujak je bio posvećen aktivnostima kojima smo dočaravali pozitivne i negativne aspekte tehnologije i komunikacije i  online sastanku na kojem smo između ostalog donijeli odluku da učenici svake škole partnera snime video u kojem pjevaju neku pjesmu na stranome jeziku. Naši učenici su potom u svibnju otpjevali i snimili  popularnu talijansku pjesmu Ci sara ( u slobodnom prijevodu Biti će ).

U zadnjoj fazi projekta smo proslavili eTwinning Day, rješavali online testove i popunjavali ankete o provedbi projekta i našim zadovoljstvom istim.

Pomalo umorni od završetka nastave, s ponosom i uzbuđenjem smo se osvrnuli na minuli rad i imamo osjećaj da na nas čeka još mnogo jednako uspješnih projekata!