Tekst: Ada Seferagić

U petak, 27. rujna, u vinariji Jako vino održala se promocija knjige ‘Divlji Pijat’ koju je izdala Srednja Škola Bol. Uz prigodnu glazbu i druženje posjetitelji su mogli degustirati finu divlju spizu. Na jelovniku je bila sarma od raštike i blitve, oržot od motara (petrovac) , štapići od motara, namaz od friškog motara, marinirani motar, mišanca na lešo. Od kolača su se mogle probati „spare“ s okusom levande, te s bajamama, orasima i tradicionalnim dalmatinskim začinima i mirodijama. Konoba Pusa je sve oduševila svojim kanapeima s namazom od mišance, štrudelom s mišancom, a cheesecake s motarom je svima bio interesantan (puno im HVALA). Posebno iznenađenje za posjetitelje bio je koktel s motarom – Trtajun. Gosti na fešti bili su nam i predstavnici pet zemalja programa ERASMUS /iz Finske, Poljske, Grčke, Italije, i Njemačke/ s kojima naša škola surađuje.

Brač, kao amblematsku zajednicu, obvezuje educiranje, očuvanje, primjena zdrave prehrane, običaja, načina života koji je po „mjeri čovjeka“, temeljenog na znanjima i resursima koji su „dati“ (čisto more, zemlja, zrak). Vjerujemo da je upravo prava uloga, ali i odgovornost učenika SŠ Bol, da svojom energijom i stečenim znanjima pošalju poruku lokalnoj zajednici i šire o vrijednosti takve prehrane.

Po broju prisutnih na promociji i njihovim pozitivnim reakcijama nakon degustacije naše divlje spize vjerujemo da smo uspješno ostvarili sve aspekte Divljeg pijata. Naši učenici, znatiželjni, kreativni, otvoreni za nove ideje, dosta su naučili o samoniklom bilju, zdravoj mediteranskoj hrani koja raste oko nas i koju nam je priroda dala na korištenje. Također su naučili poštovati krajobraz i postali svjesni toga da je prostor oko nas ograničen resurs koji smo naslijedili od prethodnih generacija na čuvanje, spremni su znanje prenositi dalje u zajednicu i danas, sutra stvarati novu i jedinstvenu gastronomsko – turističku ponudu Bola.
Ako ste zainteresirani, knjigu Divlji pijat o svim fazama projekta i jelima od samoniklog bilja s receptima možete kupiti u Srednjoj školi Bol.